Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Yle på Bokkalaset i Ekenäs: Fem timmar författarsamtal, åtta författare om åtta böcker

Från 2021
Uppdaterad 12.11.2021 15:21.
Böcker
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Bokkalaset 2021 i Ekenäs pågår för fullt och på fredagen (12.11) klockan 10 inleddes författarsamtalen på kulturhuset Karelia. Det blev cirka fem timmar boksnack och du kan se dem alla på Arenan.

Först ut i år var Merete Mazzarella med boken Från höst till höst och Michel Ekman med boken Lyckliga slut.

I ett flertal tidigare verk har litteraturforskaren, kritikern och essäisten Michel Ekman använt sitt eget liv och sin egen familj som utgångspunkt för reflektioner kring tidens gång och minnets nyckfullhet och bedräglighet, så också i den nu aktuella boken "Lyckliga slut". Det skriver Marit Lindqvist i en recension av boken.

Två författare som samtalar
Bildtext Merete Mazzarella och Michel Ekman beskriver såväl på scen som i sina böcker sina tankar kring livet mitt i coronapandemin.
Bild: Patric Ring / Yle

Pandemin och coronaviruset förändrade allas våra liv, så också Merete Mazzarellas.

– Jag är 76 och mina aktiva år då jag kan räkna med att vara frisk och rörlig är kanske inte så många. På det sättet har pandemin tagit en rätt hög procent av ens raska tid, konstaterade Merete Mazzarella i maj 2021 när hon var gäst i Yle Fem och programmet Daniel Olin.

Se författarsamtalet på Arenan. Marit Lindqvist leder samtalet.

Svenska Yle live: Bokkalaset i Ekenäs - författarsamtal 1 - Spela upp på Arenan

I Bokkalasets andra författarsamtal äntrade journalisten och författaren Camilla Berggren och Pehr-Johan Fager scenen. De pratade med Olle Spring om boken om Are Waerland, född Paul Fager i Ekenäs.

Två författare som samtalar på Bokkalaset 2021 i Ekenäs.
Bildtext Camilla Berggren har granskat Are Waerland från topp till tå. Pehr-Johan Fager är Are Waerlands brors sonson.
Bild: Patric Ring / Yle

Are Waerland blev Nordens största hälsoförkunnare och fick tusentals följare, bland andra Camilla Berggrens egen familj i Vasa. Pehr-Johan Fager är Are Waerlands brors sonson och ordförande för Hälsofrämjandet.

Se författarsamtalet på Arenan.

Svenska Yle live: Bokkalaset i Ekenäs - författarsamtal 2 - Spela upp på Arenan

I samtal nummer tre för dagen var det författaren Anna Lindholm med boken Den rätta färgen och författaren Mia Franck med boken Galanterna som steg upp på scen.

Två författare som samtalar på Bokkalaset i Ekenäs år 2021.
Bild: Patric Ring / Yle

Anna Lindholm har tidigare skrivit boken Projekt Ines och det var under arbetet med den boken som hon fick upp ögonen för den färgstarka kvinnan Anna Wiik. Anna Wiik fängslades 1918 som en följd av sitt politiska röda engagemang. Vad hände sedan?

Kvinnor som klär sig som män

Mia Francks roman Galanterna utspelar sig också i 1910-talets Finland. I romanen längtar Dagmar med vänner efter frihet. De är trötta på att vara rädda för ryska officerare eller sedlighetspoliser som såg till att kvinnor inte rörde sig utomhus under olämpliga tider. Marit Lindqvist har recenserat Galanterna och leder samtalet på Karelia.

Svenska Yle live: Bokkalaset i Ekenäs - författarsamtal 3 - Spela upp på Arenan

Författarsamtal nummer fyra var Karin Collins med boken Nära till natten och Annika Gustafsson-Flinck med boken Det kallas att leva. De diskuterade om sina böcker med Pia-Maria Lehtola .

Två författare som samtalar på Bokkalaset 2021 i Ekenäs.
Bildtext Varken Annika Gustafsson-Flinck eller Karin Collins anser själva att de skriver spänningsromaner eller deckare. Ändå klassas deras böcker som spänningsromaner både av förlag och läsare.
Bild: Patric Ring / Yle

Det kallas att leva är Annika Gustafsson-Flincks första roman. Annika Gustafsson-Flinck upplevde själv att hon skrev ett relationsdrama, men i läsarnas ögon är hennes debut en spänningsroman.

Det konstaterades när Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén tog sig en pratstund med Annika Gustafsson-Flinck i hennes trädgård hemma i Forsby i Lovisa.

Spänning också i Hangö

Spänning är det också i Karin Collins senaste roman. Nära till natten är Karin Collins tredje spänningsroman som utspelar sig i Hangö.

"I synnerhet om hösten då sommargästerna packat ihop och stadens invånare äntligen får ha staden för sig själva igen. Då framträder en baksida av det ständigt leende Hangökexet som är mörk och hotfull", skriver Marit Lindqvist i sin recension.

Svenska Yle live: Bokkalaset i Ekenäs - författarsamtal 4 - Spela upp på Arenan

I samtal nummer fem blev det opera och primadonna för hela slanten. Bo Wessman samtalade med Ulla-Britta Broman-Kananen om sin bok om sopranen Emma Engdahl.

bildkollage med foton och smycken
Bild: Eva Tordera Nunô

Den internationellt kända operasångerskan Emma Engdahl-Jägerskiöld (1852-1930) var tidvis bosatt i Ekenäs. Ändå är det få som i dag känner till henne.

Författaren Bo Wessman berättar om sin bok på Bokkalaset i Ekenäs 2021
Bildtext Bo Wessman har skrivit boken om operaprimadonnan Emma Engdahl.
Bild: Patric Ring / Yle

– Man kan nog säga att hon är helt bortglömd. Få Ekenäsbor vet vem hon var och hon är bortglömd också på annat håll, konstaterade Bo Wessman i en intervju för Yle Västnyland.

Svenska Yle live: Bokkalaset i Ekenäs - författarsamtal 5 - Spela upp på Arenan