Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elon Musk sålde aktier för flera miljarder dollar – måste sälja mer om han tänker hålla sitt löfte

Från 2021
Elon Musk, miljardären som leder rymdbolaget SpaceX och elbilstiillverkaren Tesla.
Bildtext Elon Musk är världens rikaste man.
Bild: EPA/BEN MACMAHON

Elbilsföretaget Teslas vd Elon Musk har sålt Teslaaktier för över fem miljarder dollar efter veckoslutets Twitterenkät om en försäljning. 

Musk frågade om Twitteranvändarna stöder hans förslag om att sälja tio procent av sina Teslaaktier. Han lovade följa majoritetens åsikt i frågan, och nästan 58 procent stödde förslaget.

De nu sålda aktierna utgör cirka tre procent av Musks innehav av Tesla. 

Dessutom var 1,1 miljarder dollar av de sålda aktierna förknippade med optioner och beslutet att sälja dem hade fattats redan i september. 

För att uppfylla sitt löfte till Twitteranvändarna måste Musk därmed fortsätta att sälja aktier tills andelen på tio procent har uppnåtts.

Teslas aktiekurs sjönk tidigare i veckan, men steg på torsdagen under handeln inför börsdagen i USA med 3,6 procent till 1 106 dollar. På börsen i Frankfurt steg aktiepriset med 4,7 procent på torsdagen.

Teslas aktiekurs har stigit kraftigt de senaste åren och många av dem som köpt aktier är småhandlare. Kursen har stigit med 51 procent i år. 

Samtidigt har Musks personliga förmögenhet skjutit i höjden och beräknas uppgå till kring 282 miljarder dollar, framför allt i form av Teslas aktier.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln