Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Liverpool-legendar tar över stafettpinnen i Aston Villa: "Jag är oerhört stolt över att få vara klubbens nya chefstränare"

Från 2021
Steven Gerrard är ny chefstränare i Aston Villa.
Bildtext Steven Gerrard är ny chefstränare i Aston Villa.
Bild: Stuart Wallace/Shutterstock/All Over Press

Den före detta mittfältssjärnan Steven Gerrard är Premier Leagueklubben Aston Villas nya chefstränare. De tre senaste säsongerna har Gerrard tränat Glasgow Rangers med vilken han vann den skotska ligan i våras.

I söndags fick Dean Smith gå från sin post som chefstränare för Premier Leagueklubben Aston Villa. På torsdagen presenterades den nya chefstränaren: Steven Gerrard.

Den 41-årige Gerrard kommer närmast från Glasgow Rangers där han verkade de tre senaste säsongerna, med en skotsk titel från i våras som främsta merit. Men det är tills vidare som spelare – mittfältare i Liverpool och Englands landslag – som Gerrard ihågkoms allra bäst.

Få av 2000-talets stjärnspelare har varit så lojala sin fostrarklubb som Gerrard. Åren 1998–2015 spelade han för FC Liverpool innan han åkte över till USA för att varva ner ett par säsonger i Los Angeles Galaxy.

För Liverpool blev det över 700 matcher, varav 504 i Premier League med 120 mål som saldo. Hans främsta merit som spelare torde vara segern i Champions League säsongen 2004–2005 – då med bland andra Sami Hyypiä i leden.

I det engelska landslaget har han fjärde mest matcher av alla spelare, efter andra legendarer som Peter Shilton, Wayne Rooney och David Beckham. Från sin mittfältsposition stod han för goda 21 fullträffar.

"Klubb med anrik historia"

Ett år efter att ha lagt spelskjortan på hatthyllan för gott år 2016 var Gerrard tillbaka i Liverpool som chefstränare för klubbens U18-lag, och en säsong senare basade han redan för anrika Glasgow Rangers som vann skotska mästerskapet 2021 utan att förlora en enda match.

Och nu, efter tre säsonger i Rangers, öppnas Premier League-dörrarna på nytt – som chefstränare.

– Aston Villa är en klubb med en anrik historia och långa traditioner inom engelsk fotboll. Jag är oerhört stolt över att få vara klubbens nya chefstränare, säger Gerrard i klubbens pressmeddelande.

Aston Villa går väldigt trögt i Premier League, och resultatet av det var att Dean Smith fick gå och att Gerrard plockades in som ersättare.

Birminghamklubben parkerar i skrivande stund på 16:e plats i tabellen, bara två poäng ovanför kvalstrecket och tabellens 18:e lag Burnley. Dessutom har Villa förlorat sina fem senaste matcher.

Droppen som fick bägaren att rinna över för ledningens del, och ge foten åt Smith, var helgens 0–1-förlust mot Southampton.