Kombinera guldstrid, VM-kval och juridikstudier? Rasmus Schüllers hektiska höst på upploppet – har upplevt ojämlikheter som fotbollsproffs, nu synar han dem i slutarbetet
Guldstrid och VM-kval – blandat med juridikstudier. Rasmus Schüller har många järn i elden i höst, och studierna har öppnat för nya insikter. Finländska idrottares situation är besvärlig och ojämlik.
Första helgen i december går allsvenskan i mål. Rasmus Schüllers Djurgården är verkligen inblandat i tätstriden – en poäng efter Malmö FF då tre omgångar återstår.
– Varje match som återstår är en final. Tre kvar, säger Schüller om den intensiva slutspurten i ligaspelet.
Samtidigt som den svenska fotbollssäsongen avgörs och Finland ska spela de två sista matcherna i VM-kvalet, har Schüller också fullt upp utanför planen. Han studerar juridik vid Helsingfors universitet, och just nu skriver han slutarbetet för sin rättnotarieexamen.
Går det att kombinera allsvensk guldstrid, avgörande matcher i VM-kvalet med landslaget och juridikstudier?
– Det är ju läglig tajmning … Det är nog ingen annan i Djurgården som skriver sitt slutarbete för rättsnotarie just nu. Så vi får se, det är upp till bevis. Man har något annat att tänka på, men det krävs verkligen mental kapacitet för att hålla i gång studierna också.
– Men de senaste åren har jag studerat på min semester. Nu borde jag kunna ha ledigt. Seminariekursen tar slut i december.
Schüller pratar gärna om guldstriden, första säsongen i en stor Stockholmsklubb och det höjda förtroendet i landslaget, men han vill också sätta fokus på hur en finländsk idrottares vardag ser ut. Hans ämne för slutarbetet är pensionsupplägget för proffsidrottare i Finland – ett tema som Schüller kan relatera till från sina perioder som spelare i framför allt HJK.
Idrottarens sociala trygghet undermålig
Då coronapandemin stoppade idrotten i Finland våren 2020 hamnade idrottarnas utsatta situation i fokus. Lagstiftningen för idrottarnas sociala trygghet har tydliga brister.
Idrottare kan inte ansluta till en arbetslöshetskassa och har inte rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Idrotten står också utanför det "normala" systemet med pensionsavgifter.
– Det är tråkigt att det ser ut så här. På 1990-talet fastställdes det att idrott är som vilket annat jobb som helst, men på trettio år har inte idrottares sociala trygghet förbättrats i samband med att yrket och klubbarnas realiteter förändrats. Enbart små justeringar har gjorts, säger Schüller.
Arbetet med uppsatsen har gett en inblick i hur mycket bättre situationen skulle kunna vara för professionella idrottare i Finland
― Rasmus Schüller
Våren 2020 permitterade vissa klubbar sina spelare under en kortare period och satte tillfälligt stopp för löneutbetalning. Spelarna hade inte rätt till annat än Folkpensionsanstaltens grunddagpenning som ligger på ungefär 700 euro i månaden.
– Arbetet med uppsatsen har gett en inblick i hur mycket bättre situationen skulle kunna vara för professionella idrottare i Finland. Om jag tittar på mitt läge kommer jag sannolikt få mer pension från de få år som jag har spelat i Sverige, men jag har gjort större delen av min proffskarriär i Finland. Lönemässigt ligger jag väl ganska lika om jag jämför Sverige och HJK i Finland.
Vad tycker du är den mest akuta punkten som borde förbättras för spelare i Finland?
– Det är den inkomstrelaterade dagpenningen. Det har pratats mycket om det – och det är ojämlikt när idrottare inte har rätt till det.
– Frågorna om social trygghet visar på problemen som finns, men nuvarande lösningen har motiverats med att klubbarna i Finland har det så illa ställt ekonomiskt att de inte har råd att vara en del av den "normala" sidan. Å andra sidan är de allra flesta klubbarna numera aktiebolag (red. anm. elva av tolv lag i fotbollsligan i år), och nu behöver de här aktiebolagen alltså inte betala lika mycket sociala avgifter som andra bolag.
– Allt fler spelare har fått insyn i frågan om den inkomstrelaterade dagpenningen, men när det gäller pensionsupplägget är det få inom och utanför idrotten som vet hur det egentligen ligger till. Det är bra att belysa ämnet och lära ut hur det ligger till.
Schüller är med i den finska spelarföreningen JPY:s styrelse, och han är intresserad av att jobba med spelarnas rättigheter. Det är en möjlig väg efter att den aktiva karriären är över.
Oavsett vad det blir så känner han att juridik ger användbara kunskaper.
– Jag tänker mycket på det här. Vi får se vad allt mynnar ut i. Jag ska spela flera år till, men det känns bra att avancera på andra fronter också.
Förtroendet i landslaget har växt
När det gäller fotbollen har Schüller ett starkt år bakom sig. Han har varit en nyckelspelare på Djurgårdens mittfält och fått en annan status i landslaget.
– Jag har varit med länge och startat med jämna mellanrum, men jag har kanske inte känt ett lika starkt förtroende att få spela i landslaget tidigare.
I det pågående VM-kvalet har Schüller fått starta i fyra av sex matcher. Han var avstängd när Finland föll hemma mot Ukraina i oktober.
– Det har alltid varit kul att komma till landslagets samlingar, och jag går in med samma inställning oavsett. Det är säkert en orsak till att jag har fått vara med så länge. Men det är klart att det är roligare att spela. Så fungerar det här jobbet.
Läget i kvalgruppen
Frankrike: 12 poäng (6 matcher)
Ukraina: 9 poäng (7 matcher)
Finland: 8 poäng (6 matcher)
Bosnien-Hercegovina: 7 poäng (6 matcher)
Kazakstan: 3 poäng (7 matcher)
Återstående matcher i kvalgruppen:
13 november: Bosnien-Hercegovina–Finland (16.00), Frankrike–Kazakstan (21.45).
16 november: Finland–Frankrike (21.45), Bosnien-Hercegovina–Ukraina (21.45).
Förlusten mot Ukraina minskade landslagets VM-chanser, men de lever ändå inför bortamatchen mot Bosnien-Hercegovina och hemmaavslutningen mot Frankrike. Poäng är ett måste i lördagens match för att hålla drömmen vid liv.
– Jag har bara finaler kvar den här säsongen, både i landslaget och i Djurgården. De matcherna är alltid en mix av känslor, men om man inte gillar läget gör någon annan det mer.
Vad kommer du ihåg från EM-kvalet borta mot Bosnien för två år sen?
– En otroligt svår match, Bosnien spelade ut oss och vann klart. Vi måste vara bättre förberedda nu och kunna matcha deras intensitet. Om vi inte gör det är de jättebra.
Glänst i tydlig roll
När landslagets VM-öde är avgjort ska Schüller tillbaka till Stockholm för att spela klart allsvenskan. Med tre omgångar kvar att spela leder Malmö FF knappt före Djurgården, men även AIK och Elfsborg har chansen fortfarande.
Avslutningen för de fyra topplagen i allsvenskan
Malmö FF (54 poäng): Häcken (hemma), Kalmar FF (borta), Halmstad (hemma).
Djurgården (53 poäng): IFK Norrköping (borta), Varberg (hemma), Häcken (borta).
AIK (50 poäng): Varberg (borta), Elfsborg (borta), Sirius (hemma).
Elfsborg (49 poäng): Halmstad (borta), AIK (hemma), Örebro (borta).
Matcherna spelas 20–22 november, 28–29 november och 4 december.
Den allsvenska tabellen glöder – och i en månad har klubbarna dessutom fått ta in hundra procent av läktarkapaciteten. På planen har Schüller varit ett nav för Djurgården.
Både tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och lagkamrater – senast Magnus Eriksson efter 1–0-segern mot Halmstad – har berömt Schüller under säsongen.
– Jag har haft en tydlig roll och uttryckligen spelat som balanserande, bollvinnande defensiv mittfältare. Jag har haft den positionen tidigare i karriären, men inte så här tydligt under en hel säsong. Det har gett mig trygghet och kontinuitet.
– I det stora hela har året gått bra för mig, men det har gått hand i hand med laget. Vi hade en otroligt stark vår och en bra sommar, men sen har vi tappat lite under hösten. Nu är det dags att rätta till det.
