Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tystnaden föll över Björnborgen: Högholmens björnar har gått i ide

Från 2021
En brunbjörns huvud syns i mynningen av en konstgjord grotta. den ser trött ut.
Bildtext Björnarna har varit trötta redan en tid.
Bild: Annika Sorjonen / Högholmen

Den annalkande vintern har gjort Högholmens två björnhonor sömniga. På tisdagen stängdes luckan ut till gården och nu har tystnaden fallit över Björnborgen, meddelar Högholmen i ett pressmeddelande.

– Det har varit knäpptyst i ett par dagar när vi försiktigt kikat in. De sover där i mörkret. Mor och dotter har antagligen valt varsitt bo, för i början av veckan morrade de lite åt varandra för att få utrymme, berättar djurskötare Susan Nuurtila.

De två björnhonorna, 20 år gamla Sofia och 15 år gamla Yulia, har själva inrett boet med material som djurskötarna bistått med. Det finns fyra sovplatser, av vilka en är en klar favorit.

Under vintersömnen saktar björnarnas puls ner från cirka 40 till 10 slag i minuten och kroppstemperaturen sjunker för att spara energi.

två björnar äter ägg ur skålar.
Bildtext Sofia är född 2001 i Esteri djurpark och Yulia 2006 på Högholmen. Här firar björnarna påsk med ägg.
Bild: Annika Sorjonen / Högholmen

För att garantera en lugn vintersömn har lokalen mörklagts och utrymmet där skötarna jobbar håller helt stängt. Istället kollar de till björnarna via en liten fönsterlucka. De kan vakna till av omgivningens ljud, för att dricka vatten eller byta bo.

Högholmens björna brukar sova från november till början av mars. För två vintrar sedan blev vintersömnen ovanligt kort på grund av det ovanligt milda vädret.