Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chockartade burhem en skam för Hongkong – bostadsmarknaderna är mardrömslika

Från 2021
Det finns stora mängder rivningsfärdiga hus i Hongkongs gamla arbetarstadsdelar. Ett hus kan inhysa flera hundra människor som bor i frånstötande små skrubbar.
Bildtext Det finns stora mängder rivningsfärdiga hus i Hongkongs gamla arbetarstadsdelar. Ett hus kan inhysa flera hundra människor som bor i frånstötande små skrubbar.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Flera hundratusen Hongkongbor är tvungna att leva i eländiga förhållanden i så kallade burhem. De här människornas trångmål anses vara en direkt följd av en misslyckad bostadspolitik som också har lett till att bostadspriserna är så höga att en stor del av befolkningen aldrig har råd att köpa en lägenhet.

Diskaren Leung Shu-chen släpper inte besökare in i sitt hem. Det beror inte på att hon är ogästvänlig eller rädd av sig utan på att en besökare helt enkelt inte skulle rymmas in i hemmet.

Leungs bostad består av ett ungefär fyra kvadratmeter stort rum som nästan helt upptas av en våningssäng och ett kylskåp. På sängens övre våning förvarar hon kläder och en del prylar.

Bostad i Hongkong.
Bildtext Leung Shu-chen försöker hålla sin fönsterlösa bostad sval med hjälp av elektriska fläktar. Hon ville inte bli fotograferad.
Bild: Yle / Björn Ådahl

– Rummet är hett. Det finns inget utrymme någonstans och sängen är alldeles för smal, så det är omöjligt att sova ordentligt, berättar hon via en tolk.

Som diskare är Leung tvungen att göra upp till tolv timmar långa arbetspass för att förtjäna tillräckligt för att klara sig. Hon är därför vanligen utmattad efter arbetsdagarna, men i hemmet är det omöjligt att koppla av.

Leung och hennes grannar bor i två våningar i enheter på var sin sida av en lång korridor. Luften står stilla och det finns mögel överallt.
Bildtext Leung och hennes grannar bor i två våningar i enheter på var sin sida av en lång korridor. Luften står stilla och det finns mögel överallt.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hyresvärden maximerar sina vinster

I det ultrakapitalistiska Hongkong är inkomstklyftorna rekordartat stora. Det finns en hel del miljonärer, medan till exempel kroppsarbetarna i regel får usla löner.

För en diskare som Leung är det därför av ekonomiska skäl nödvändigt att bo så enkelt som möjligt. Det betyder ändå inte att hon kommer billigt undan.

– Hyran är hutlöst hög för det här lilla utrymmet. Också de andra måste betala orimligt mycket, konstaterar hon.

Med de andra menar Leung sina grannar som bor i samma lägenhet som hon. Hyresvärden har delat av den för att skapa så många inkomstbringande enskilda enheter som möjligt.

n av Leungs grannar, städaren Wong Kam-wah, har nyss kommit hem efter en lång arbetsdag. Han bor på andra våningen, så han kan inte stå rakt i sitt rum.
Bildtext En av Leungs grannar, städaren Wong Kam-wah, har nyss kommit hem efter en lång arbetsdag. Han bor på andra våningen, så han kan inte stå rakt i sitt rum.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Krypin i bokstavlig mening

Enheterna bildar två våningar. Sammanlagt inhyser de hela 25 människor.

I rummen på den nedre våningen kan hyresgästerna i varje fall stå rakt. På den övre våningen är det alltför lågt i tak för att det ska vara möjligt.

De som bor på andra våningen måste vara viga för att överhuvudtaget kunna krypa in i sina hem. Ytterdörrarna består av galler, så hemmen påminner såtillvida om burar.

Alla delar på ett nedgånget kök. Det finns en toalett som också fungerar som det enda duschrummet.

– Det är en skam att folk måste bo i sådana förhållanden i ett så rikt samhälle som Hongkong. Antalet burhem har dessutom ökat under de senaste åren, säger socialarbetaren Annie Lin.

Lin arbetar för en medborgarorganisation som stöder fattiga Hongkongbor. Den är inriktad i synnerhet på dem som bor i burhemmen och andra motsvarande ohälsosamt små lägenheter.

Köket är i eländigt skick. En del av hyresgästerna föredrar att äta på billiga serveringar i grannskapet.
Bildtext Köket är i eländigt skick. En del av hyresgästerna föredrar att äta på billiga serveringar i grannskapet.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hyrorna är oproportionerligt höga

I genomsnitt är Hongkong ungefär lika välmående som Finland, men ändå bor nästan 300 000 invånare i burhem eller motsvarande utrymmen. Annie Lins kollega Sze Lai-shan betonar att de här människorna är i en desperat situation.

– Hyran slukar ungefär 40 procent av deras inkomster. Dessutom måste de betala för elektriciteten och vattnet, konstaterar Sze som i mer än 25 år har hjälpt folk som bor i burhem.

Månadshyran för ett typiskt burhem är vanligen knappt 300 euro. Det innebär att hyresgästerna måste betala ungefär 70 euro per kvadratmeter.

I Hongkong har hyrorna genomgående varit ohållbart höga i åratal. Det samma gäller för bostadspriserna.

Många kommer också billigt undan

Nästan hälften av Hongkongborna är låginkomsttagare som aldrig skulle ha råd att köpa eller hyra en bostad på den fria marknaden. Största delen av dem bor i stället i massiva hyreshus som förvaltningen har låtit uppföra under årens lopp.

I förvaltningens hyreshus är hyrorna kraftigt subventionerade. Per kvadratmeter betalar hyresgästerna i allmänhet mindre än tio euro i månaden.

Problemet är att det inte finns tillräckligt många subventionerade hyresbostäder. Man måste köa i åratal för att få flytta in i en.

– Det finns därför en efterfrågan på burhem. I och med att låginkomsttagarna inte har råd att hyra en hel bostad på den fria marknaden delar hyresvärdarna av sina bostäder i små enheter, kommenterar Sze.

Den enda wc:n och duschen är ofta i olag. Hyresgästerna måste då använda en allmän toalett som ligger ett par hundra meter från deras hus.
Bildtext Den enda wc:n och duschen är ofta i olag. Hyresgästerna måste då använda en allmän toalett som ligger ett par hundra meter från deras hus.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Burhemmen undangömda i gräsliga byggnader

Burhemmen finns i utslitna byggnader i gamla arbetarstadsdelar. Byggnaderna är inte attraktiva för Hongkongbor som förtjänar tillräckligt mycket för att kunna hyra en hel bostad på den fria marknaden.

Byggnaderna saknar till exempel ofta hiss, elinstallationerna är i farligt dåligt skick och det är vanligt att branddörrarna är blockerade. Sze säger att hyresvärdarna dessutom har ett dåligt rykte.

– Varje år höjer hyresvärdarna hyran med tio och ibland med tjugo procent. I värsta fall kan hyran fördubblas, konstaterar hon.

Sze förklarar att det är möjligt som en följd av att det aldrig har funnits någon form av hyresreglering i Hongkong. Hyresgästerna har alltid varit tvungna att leva på hyresvärdarnas nåder.

Förvaltningens hyreshus kan inhysa tusentals människor i små men fungerande lägenheter. Invånarna anses vara lyckligt lottade även om de bor ytterst trångt.
Bildtext Förvaltningens hyreshus kan inhysa tusentals människor i små men fungerande lägenheter. Invånarna anses vara lyckligt lottade även om de bor ytterst trångt.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Ledningen ger äntligen vika

Szes medborgarorganisation har länge vädjat till Hongkongs ledning om att den ska inskränka hyresvärdarnas rätt att höja hyran. Efter många om och men har ledningen nu gått med på att införa en begränsad form av hyresreglering.

De nya reglerna gäller enbart för burhemmen och andra motsvarande bostäder. I fortsättningen får hyresvärdarna höja hyran med högst tio procent vartannat år.

Sze och flera andra experter befarar ändå att skrupellösa hyresvärdar kan kringgå reglerna. Största delen av dem som bor i burhemmen är outbildade, och Sze säger att det är lätt att lura åtminstone en del av dem.

– Vi är också rädda för att hyresvärdarna passar på att kraftigt höja hyrorna innan reglerna träder i kraft. Det är ett av våra orosmoment, konstaterar hon.

Ovälkomna världsrekord orsakar missnöje

Sze är besviken på Hongkongs ledare som har visat sig vara oförmögna att få ordning på bostadspolitiken. Ledarna har i åratal försökt hitta på ett sätt att sänka de orimliga bostadspriserna utan att lyckas.

I förhållande till invånarnas köpkraft är bostäderna de klart dyraste i världen. Också hyrorna har nått rekordartade nivåer.

Utan sina föräldrars hjälp har få unga Hongkongbor råd att köpa ens en liten enrummare i en förort. Bostäderna kostar nu i genomsnitt mer än 20 000 euro per kvadratmeter.

Det hopplösa läget på bostadsmarknaderna orsakar mer missnöje än något annat missförhållande. En lösning på problemet anses dess värre inte vara i sikte.