Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är fullbokat alla helger fram till jul" – krögare i Egentliga Finland hoppas på en normal julsäsong trots försämrat coronaläge

Från 2021
Uppdaterad 16.11.2021 10:14.
Personal förbereder middag på restaurang med mörka trämöbler och bardisk.
Bildtext Inne på restaurang Oobu råder febril aktivitet inför kvällsdukningen.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Högsäsongen för julfester har dragit igång. Trots försämrat coronaläge ser företagare inom restaurangbranschen som Yle Åboland har talat med ändå mestadels ljust på julsäsongen.

Under slutet av november och början av december ordnas såväl företagsfester, studerandeevenemang och privata tillställningar på restauranger och hotell runt om i Åboregionen.

De senaste rapporterna visar att coronaläget försämras i Egentliga Finland, och nu planerar också regeringen att förlänga de rådande restriktionerna för restauranger i regionen.

Trots det här så finns det gott hopp om en fin julsäsong hos många företagare.

Marina Björkenheim-Jokinen, som driver skärgårdsrestaurangen Oobu inne i Åbo centrum, berättar att de har fullbokat alla helger fram till jul.

Stressnivån är ganska hög just nu! Större festgäng ryms inte in på helgerna längre, men i veckorna är det lite lugnare

― Marina Björkenheim-Jokinen, krögare

Restaurangerna redo att ta i bruk covidintyget

I år har det varit viktigt att vara ute i god tid när det gäller bokningar berättar Björkenheim-Jokinen. Redan i augusti började julfestbokningarna rulla in.

– Det är inte fråga om jättestora grupper, utan de ligger oftast mellan 10 och 40 personer. Vi har också ganska många grupper som firar doktorsavhandlingar just nu, och det hade vi inte alls förra året. Det är stor skillnad jämfört med förra året. Då hade vi inga officiella julfester alls, och grupperna var mycket mindre, mellan 4–10 personer.

På Oobu har man inte tagit i bruk covidintyget.

– Det finns ingen orsak till det eftersom vi inte håller öppet sent på natten. Ifall nya restriktioner blir aktuella för restauranger så kommer vi ändå att ta i bruk intyget, säger Björkenheim-Jokinen.

"Känns som att vi är back to normal"

Nikolai Sumelius, som driver restauranger och krogar både i Åbo och i Pargas säger att det hela tiden kommer in julfestbokningar. Den senaste tiden har det varit många mejl att besvara.

– Folk har nog vågat boka och det känns som att vi är "back to normal" och har många festgäng på kommande både till Skärgårdsbaren i Åbo och till Hunger & Törst i Pargas säger Sumelius. I Åbo är det fråga om privata tillställningar och i Pargas rör det sig mer om företag och föreningar.

Enligt Sumelius såg förra året knepigt ut då man inte riktigt visste hur julsäsongen skulle bli med restriktioner och annat. Då var det en del avbokningar.

Krögaren Niko Sumelius vid bardisken i Skärgårdsbaren
Bildtext Den mest intensiva perioden för julfester och andra bokningar är i slutet på november och början av december, säger krögaren Nikolai Sumelius.
Bild: Maud Stolpe/Yle

– Många gäster har undrat över covidintyget och hur det fungerar i praktiken, säger Sumelius. I Åbo har Sumelius valt att ta i bruk intyget, men inte i Pargas.

På Skärgårdsbaren fungerar intyget så att restaurangpersonalen skannar covidintyget vid åttatiden och ifall gästen inte har intyget i skick så måste hen lämna restaurangen när festen drar igång. De flesta har ändå intyget.

I Pargas har Sumelius valt att inte ta i bruk intyget, eftersom det finns så pass bra med utrymme och restaurangen slutat sälja alkohol vid midnatt. Sumelius säger ändå att han har funderat på att införa covidintyget också på sin restaurang i Pargas.

Digitalt covidintyg och telefon vid bardisk.
Bildtext Även om det skulle införas nya restriktioner för restaurangerna så kan covidintyget hjälpa krögarna att hålla öppet under julsäsongen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

– Det har varit rätt så livat många kvällar, så det kan hända att vi kommer att införa intyget, speciellt med tanke på juldagsfirandet då många brukar återvända till hemstaden för att träffa gamla bekanta, säger Sumelius.

Säsongen är i full gång

Nyöppnade Hamburger Börs har väckt intresse bland Åboborna, och i hotellets festsalar kommer ett antal julfester att hållas, säger Mikko Henriksson, som är Scandics hotellchef i Åboregionen.

De bästa helgerna har redan gått åt. Julfestsäsongen är i full gång

― Mikko Henriksson

Det är främst fråga om grupper på några tiotals deltagare som besöker hotellen i jultider säger Henriksson.

– Det är de som ordnar julfesten som bestämmer om covidintyg ska tas i bruk. När det gäller Hamburger Börs så kräver vi endast intyg vid takbaren, säger Henriksson.

Hamburger Börs
Bildtext Nygamla Hamburger Börs öppnades igen i Åbo i början av månaden.
Bild: Arash Matin / Yle

Viljo Ravantti, som driver ett flertal restauranger i Åbo, berättar att bokningsläget ser bättre ut i år jämfört med förra året, men att det ändå inte är lika bra som det var innan coronan.

– Förra året gick det inte att ordna nästan några fester alls, men nu hoppas vi kunna köra på som vanligt under julsäsongen. Det rör sig ändå främst om små privata tillställningar. Inga grupper över 100 personer åtminstone för vår del.

Mindre middagar och släktkalas

Också vid Strandhotellet i Dalsbruk förbereder man sig inför julsäsongen.

– Vi har inte särskilt många julfestgrupper, men nog andra mindre tillställningar, släktkalas och middagar. Sedan planerar vi också en lillajulslunch i slutet av november och ett julbord i december. Det är en stor skillnad jämfört med förra året för då kunde vi ju inte ha öppet alls, säger Thomas Åhlberg som driver Strandhotellet.

Enligt Åhlberg så har antalet företagsjulfester minskat under de senaste åren. Ett gäng på 25–30 personer har visserligen bokat in sig och beställt julmat, men utöver det så har det varit ganska tyst på den fronten. Så såg det ut redan innan coronan.

Restaurangerna fullbokade till julen - nu krävs covidintyg

6:32

Diskussion om artikeln