Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bakslag för Vasa då Johnson Matthey backar – men stadens ledning tror alltjämt starkt på Gigavasaområdet

Från 2021
Uppdaterad 11.11.2021 20:25.
Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Skiss över Gigavaasa-området.
Bild: Vasa stad

Brittiska Johnson Matthey drar sig ur sin planerade fabriksetablering i Vasa. Företaget meddelar idag att man upphör med tillverkningen av katodmaterial.

Johnson Matthey har idag gått ut med ett börsmeddelande där man meddelar att man har för avsikt att dra sig ur tillverkningen av aktivt katodmaterial, en komponent i batteritillverkningen som var tänkt att placeras i Vasa.

I börsmeddelandet skriver Johnson Matthey att den snabba utvecklingen inom batteriteknologin riskerar att göra katodtillverkningen mindre lönsam för bolaget och att man därför siktar in sig på andra områden.

Johnson Matthey har ett intentionsavtal med Vasa stad om att bygga en katodmaterialfabrik på Gigavasaområdet. Markarbetena pågår som bäst och MKB-processen för fabriken är igång.

För Vasa stad kom beskedet som en överraskning.

– Vi fick höra om det i morse. Det är i sig inget konstigt eftersom det är fråga om ett börsbolag, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Även om Johnson Matthey nu inte tänker gå vidare med sina planer i Vasa är Häyry ändå hoppfull.

– De ska sälja sin batterimaterialstillverkning, det blir intressant att se vem de säljer åt, säger Häyry.

En man med munskydd och glasögon står framför en blå skärm.
Bildtext Tomas Häyry.
Bild: Yle/Anna Wikman

Johnson Matthey skriver i sitt börsmeddelande att man inte ser en tillräcklig lönsamhet i tillverkningen av katodmaterial.

– Batterimarknaden är jättehet för tillfället och det är hård konkurrens. Men det finns en ofantligt stor efterfrågan på batterier och batterimaterial och de som har skalfördelarna kan nog konkurrera, säger Häyry.

– Arbetet på Gigavasaområdet fortsätter som tidigare. Jag tror att vi inom en relativt kort tid kan ha en ny samarbetspartner på den här tomten och då går vi ut med den nyheten, säger Häyry.

Vasa har snart ny fisk på kroken, tror minister

Näringsminister Mika Lintilä (C) tror som Tomas Häyry att Vasa snart har en ny fisk på kroken. Dock medger han att Johnson Mattheys besked var en tråkig överraskning.

– Såklart är det här en besvikelse. Enligt vår bedömning var Johnson Matthey en stark potentiell aktör för det här området. Men jag är inte särskilt orolig, en ersättande spelare hittas nog, säger Lintilä.

Han påpekar att Johnson Matthey på inget vis har dömt ut Vasa som etableringsort.

– Nu säljer Johnson Matthey delar av sin verksamhet och vad som händer sedan är förstås upp till köparen, men vi finns nog i Johnson Mattheys strategi och i den nya aktörens strategi. Vi kan hoppas att det blir någon som är starkare ekonomiskt, det vore fint för oss.

Det har talats om Gigavasaområdet som ett slags ekosystem och bland annat norska Freyer Battery har ett intentionsavtal om att etablera sig här, finns det någon risk att även det projektet faller i och med beskedet från Johnson Matthey?

– Nej. Nej nej. Det som har skett här är att Johnson Matthey har gjort en analys över sin ekonomiska bärkraft och den rådande konkurrenssituationen, men de här projekten är inte kopplade till varandra.

Näringsminister Mika Lintilä.
Bildtext Mika Lintilä (C) litar på att det ger försprång att Finland har utarbetat en batteristrategi som man målmedvetet arbetar enligt. Även Vasa stads målmedvetna arbete kommer att bära frukt, tror näringsministern.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Enligt Lintilä har Gigavasa en ljus framtid och det är till stor fördel att tomten som beretts för Johnson Matthey är fem före klar att byggas på.

– Hela batteribranschen är otroligt het just nu, och om det någonstans öppnar sig en färdigt utstakad rutt så sprider det budskapet sig otroligt snabbt ut till olika aktörer i branschen. Dagens besked fördröjer processen i Vasa litegrann, men jag litar på att vi snabbt hittar en ny spelare eftersom vi inte alls behöver starta från noll.

Bara ett projekt bland många

Även på statsägda Finlands Malmförädling säger vd Matti Hietanen att Johnson Mattheys besked kom som en överraskning och besvikelse, inte minst för det team som varit med och jobbat för Johnson Mattheys etablering i Vasa.

– Det är många som har jobbat hårt här, och det är inte lätt att locka stora, internationella aktörer, så visst harmar det här beskedet, säger Hietanen.

Han påpekar ändå, på samma sätt som både Häyry och Lintilä, att det just nu finns ett stort intresse för Finland och Vasa inom branschen.

– Det är fråga om ett väldigt bra projekt som har förberetts otroligt väl, nu väntar vi bara på besked om ifall den som köper upp verksamheten från Johnson Matthey väljer att fortsätta med planerna för Vasa eller inte.

Senast uppdaterad klockan 20:25 med kommentar från Finlands Malmförädling.

Diskussion om artikeln