Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finnsementti fortsätter muddra på ett nytt ställe i Pargas, fastän man ännu väntar på provsvar från nedsmutsat område

Från 2021
Olja i vattnet utanför Cementhamnen i Pargas
Bildtext Nya prover har tagits där dagvatten rinner ut, men resultaten är ännu inte klara.
Bild: Arash Matin / Yle

Muddringarna vid cementhamnen i Pargas stoppades för två veckor sedan då det upptäcktes betydliga mängder olja i vattenproverna. Nya prover har tagits, men svaren på dem är ännu inte klara.

Egentliga Finlands NTM-Central har ändå gett Finnsementti lov att fortsätta muddra på ett annat ställe. Muddringsarbetet fortsätter i den södra delen av hamnen, där det inte borde finnas problemområden.

NTM-Centralen krävde för två veckor sedan att alla arbeten skulle avbrytas efter att vattenproverna visat på betydliga mängder olja i vattnet. Efter att Yle Åboland tagit flygbilder från området så utvidgades dessutom provtagningarna.

– Nya prover togs i tisdags bland annat intill kajerna på det område där dagvatten rinner ut. Sedimentproven och vattenproven blir tidigast klara på fredag, delvis troligen först på måndag, säger Harri Helminen, specialsakkunnig vid NTM-centralen.

I proverna undersöks oljekolväten, tjärämnet PAH samt metallhalten.

Finnsementti fortsätter muddra på annan plats

– Vi är nöjda över att muddringen kan fortsätta. Vi kommer att ta ännu fler prover under hela muddringsarbetets gång och reagerar genast om det uppstår något avvikande. Vi vill tillsammans med myndigheterna lösa situationen på ett så bra sätt som möjligt för naturen, säger Finnsementtis miljöchef Ulla Leveelahti i ett pressmeddelande.

Tidigast nästa vecka beslutar Finnsementti hur man gör med de muddringsmassor som man hade tänkt sprida ut nära stranden. Det gör man likaså i samråd med myndigheterna.

Om det i de följande proverna ännu upptäcks något avvikande är ett alternativ att muddringsmassorna placeras på land istället för i vattnet.