Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tingsrätten: Teknikföretaget Uros ska betala nästan sju miljoner till Nordea

Från 2021
Uros-yhtiön konttori.
Bildtext Teknikföretaget Uros i Tammerfors.

Teknikföretaget Uros har på grund av obetalda skulder stämningsansökningar i tingsrätten, och är skyldig Statskontoret, Nordea och Oulun Osuuspankki över 15 miljoner euro. Nu har Helsingfors tingsrätt dömt Uros att betala tillbaka 6,7 miljoner euro till Nordea.

Nordea lämnade in två stämningansökningar, en riktad mot Uros ägare Jyrki Hallikainen och en mot Uros dotterbolag i Schweiz. Enligt Nordea har Uros skulder på nästan 6,8 miljoner euro. Nordea krävde att Uros betalar tillbaka sina skulder.

Uros ägare Jyrki Hallikainen svarade inte på Nordeas krav inom utsatt tid, alltså fattades i tingsrätten ett ensidigt beslut om att Uros ska betala 6,7 miljoner till Nordea.

Ensidiga beslut kan inte överklagas på ett vanligt sätt, utan prövningen sker i sådana fall i samma domstol.

Uros gjorde en vinst på över 300 miljoner under åren 2017-2019, och den uteblivna återbetalningen av skulderna är därför märklig.

Teknologiayhtiö Uroksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen päiväämättömässä arkistokuvassa.
Bildtext Uros ägare Jyrki Hallikainen svarade inte på Nordeas krav inom utsatt tid, alltså fattades beslutet om att Uros ska betala 6,7 miljoner till Nordea i tingsrätten ensidigt.
Bild: Lehtikuva

Business Finland och Osuuspankki stämmer också

Tingsrätten kommer också att behandla de andra stämningsansökningarna, vilka berör en ungefär lika stor summa.

Redan i slutet på 2020 krävde Business Finland att Uros betalar tillbaka lånen de lyft från Business Finland, men Uros nekade till att de brutit mot lånevillkoren och överklagade begäran i Helsingfors förvaltningsdomstol.

Det framkom sedan i oktober att Uros undanhållit viktig information och gett falsk information då de fått miljontals euro i utvecklingslån och bidrag av Business Finland. Enligt Business Finland har Uros i hemlighet sålt och överfört immateriella rättigheter till sitt dotterbolag i Luxemburg.

Polisen i Uleåborg misstänker Uros för grovt biståndsbedrägeri i koppling till bidragen och lånen från Business Finland.

Osuuspankki har beviljat Uros lån på 17 miljoner euro och kräver 4,4 miljoner euro inklusive ränta.