Finländska EU-parlamentariker dömer ut Belarus agerande: "Bestialiskt och avskyvärt"
Migrantkrisen vid gränsen mellan Polen och Belarus har trappats upp under veckan. Finländska EU-parlamentariker som Svenska Yle talar med dömer ut Belarus agerande och ger sitt stöd till Polen.
BRYSSEL Trots försök att lösa den pågående migrantkrisen visar belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenkos administration inga tecken på att sätta stopp för transporterna av människor till den polska gränsen.
– Allt Lukasjenko gör är genomgående obehagligt. Han kränker mänskliga rättigheter på alla tänkbara och många otänkbara sätt, säger EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP/Renew) om den situation som uppstått.
– Det som gör det här ännu besvärligare är att alla förstår att Ryssland finns i bakgrunden. Lukasjenko skulle inte göra något utan att ha fått en godkännande nick från Vladimir Putin.
Enligt Gröna EU-parlamentarikern Alviina Alametsä är det Belarus som i första hand ansvarar för de flyktingar som finns i landet. Överlag anser hon att Belarus borde ställas till svars för den pågående hybridattacken mot EU.
– Vi kan inte böja oss för Belarus påtryckningar.
Svårt för EU att ingripa
Trots att det humanitära läget förvärras dag för dag är det svårt för EU att ingripa i situationen vid Polens gräns mot Belarus. Polen har tillsvidare inte visat intresse för att ta emot hjälp från den europeiska gränsmyndigheten.
– Man vill skapa bilden av att Polen för ett tvåfrontskrig, eller en tvåfrontskonflikt, mot Belarus och lite mot EU. Därför vill man inte att EU ska komma in i bilden och göra något, säger Nils Torvalds.
– Det är besvärligt eftersom EU faktiskt kunde hjälpa, och det kanske skulle öka legitimiteten i de åtgärder som den polska regeringen vidtar.
De Grönas Alametsä ser i likhet med Torvalds gärna att EU och Frontex får en större roll i hanteringen av läget vid den polska gränsen.
– Visst vore det bra om Polen och EU samarbetade.
Grollet med Bryssel inverkar inte
Samtidigt som Polen vädjar om solidaritet av de övriga EU-länderna i den pågående krisen så är landet också indraget i ett gräl med Bryssel om hur rättsstatens principer förverkligas i landet.
Konflikten bottnar i en reform av domstolsväsendet som anses inskränka på rättsstatens principer. Konflikten kan resultera i en juridisk process mot Polen eller i att landet får en del av sina EU-bidrag frysta.
Enligt de EU-parlamentariker som Svenska Yle talat med är det viktigt att stödja Polen, trots problemen.
– Det som den polska regeringen gjort är inte acceptabelt. Men å andra sidan måste vi se det som en solidaritetsfråga när Belarus agerar på ett förkastligt sätt, säger Eero Heinäluoma (S&D).
– Att EU har en del olästa frågor vad gäller rättstatsprincipen är en fråga, där finns det ingen orsak för EU att ge efter heller, säger Nils Torvalds
– Sedan har vi ett bestialiskt sätt från Belarus och Lukasjenkos sida att utnyttja oskyldiga människor på det här avskyvärda sättet.
Kan också drabba Finland
De finländska parlamentarikerna är eniga om att ett medlemsland måste ha förutsättningar att agera vid hybridpåverkan från ett tredje land.
Hanteringen av den pågående krisen är av speciellt intresse för Finland som delar en lång gräns med Ryssland.
– Det är ganska säkert att det här är mycket viktigt för oss finländare. Vi kan vara i samma situation i fortsättningen, det är också i vårt nationella intresse att Polen får all den hjälp som kan erbjudas åt dem, säger Eero Heinäluoma.
I samband med migrationskrisen år 2015 råkade Finland ut för en motsvarande situation i mindre skala, påpekar Torvalds.
– Vi såg redan att Ryssland kan åstadkomma precis likadana situationer. Eventuellt var det en övning inför det som pågår i större utsträckning vid den polska och belarusiska gränsen.
Sanktioner och dialog
Ett femte sanktionspaket mot Belarus är just nu under arbete på EU-nivå. Man vill bland annat komma åt de flygbolag som möjliggör transporter av människor till Belarus.
EU:s utrikesministrar väntas diskutera fråga vid sitt möte på måndag. Ytterligare sanktioner behövs, konstaterar Eero Heinäluoma.
– Men å andra sidan är det inte möjligt att finna en lösning utan direkta diskussioner med Belarus och Minsk. Det är EU:s uppgift att starta de här diskussionerna och att stödja Polen.
Sanktioner är inte oproblematiska, konstaterar Nils Torvalds. Risken finns att hårda ekonomiska sanktioner leder till att Belarus tvingas ty sig till Ryssland i ännu större utsträckning än i dag.
– Så jag tror att sanktionerna borde vidtas mot dem som hjälper Lukasjenko i människohandeln, det vill säga de bolag som hjälper att flyga de här olyckliga människorna till Belarus.