Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk skrällförlust i VM-kvalet innebär att tuffa bortamatchen mot Spanien fäller avgörandet – tränaren: "Jag kan inte klandra killarna, vi ska göra mål på våra chanser"

Georgiens målvakt Giorgi Loria fångar bollen framför näsan på Zlatan Ibrahimovic.
Bildtext Georgiens målvakt Giorgi Loria fångar bollen framför näsan på Zlatan Ibrahimovic.

Med Zlatan Ibrahimovic tillbaka drömde Sverige om att kunna säkra sin biljett till fotbolls-VM på torsdagskvällen. Det blev ändå en överraskande 0–2-förlust i Georgien och därmed står det klart att bortamatchen mot Spanien blir helt avgörande.

Med två omgångar kvar av VM-kvalet ledde Sverige sin kvalgrupp. Sverige hade på torsdagskvällen möjlighet att säkra gruppsegern. För att gå till VM behövde Sverige bortabesegra Georgien, samtidigt som Spanien högst skulle få ta en poäng i Grekland.

Georgien skrällde ändå mot Sverige och vann med 2–0. Khvicha Kvaratskhelia gjorde Georgiens båda mål.

– Det är en oerhört tung förlust såklart. Och det är klart att vi ska göra mål på våra chanser. Jag kan inte klandra killarna i sig, men det är klart att vi ska göra första målet. Och vi ska inte gå härifrån utan att göra mål, säger förbundskapten Janne Andersson enligt SVT till C More efter matchen.

Sverige har fortfarande möjlighet att vinna gruppen, men det står nu klart att allt avgörs i den sista matchen mot Spanien borta. Matchen Grekland–Spanien börjar klockan 21.45.

Om Spanien tar tre poäng mot Grekland, är Sverige piskat att bortabesegra Spanien på söndagskvällen för att vinna gruppen – annars räcker oavgjort för blågult. I praktiken är det redan klart att Sverige kommer att sluta topp-2 i gruppen.

På torsdagen spelades fyra tidiga kvällsmatcher. De sex sena kvällsmatcherna börjar klockan 21.45.

Resultat:

Georgien–Sverige 2–0 (0–0)
61' Khvicha Kvaratskhelia 1–0
78' Khvicha Kvaratskhelia 2–0

Armenien–Nordmakedonien 0–5 (0–2)

Azerbajdzjan–Luxemburg 1–3 (0–0)

Ryssland–Cypern 6–0 (1–0)