Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrikas före detta president FW de Klerk är död – kontroversiella nobelpristagaren ber om ursäkt för apartheid

Från 2021
Nelson Mandela (vas.) ja Frederik de Klerk saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993.
Bildtext FW de Klerk och Nelson Mandela som får Nobels fredspris år 1993.
Bild: Lise Aserud / EPA

Frederik Willem de Klerk avled idag, torsdag, i cancer som 85 år gammal, meddelar de Klerks stiftelse. I en förinspelad video som släpptes några timmar efter de Klerks död ber han om ursäkt för smärtan som apartheid orsakat.

"Jag, utan kvalifikationer, ber om ursäkt för smärtan, plågan, förödmjukelsen och skadan som apartheid har orsakat svarta och bruna i Sydafrika" sa de Klerk i videoinspelningen.

De Klerk och Sydafrikas första svarta president, Nelson Mandela, vann tillsammans Nobels fredspris år 1993. Erkännandet var för att ha lett Sydafrika ut ur apartheidpolitiken. De Klerk var Sydafrikas president från 1989 till 1994 och efterträddes av Mandela.

de Klerk är kontroversiell. Vissa anser att han skulle ha bordat stå till svars för sitt agerande inom apartheid-systemet, och att hans agerande innan han blev president var omoraliskt. I videohälsningen medger de Klerk att han "i sin ungdom försvarade separata system."

Samtidigt hjälpte de Klerk till i att fälla det rasistiska apartheid-systemet. Som president frigav de Klerk anti-apartheidikonen Nelson Mandela, som suttit i fängelse i 27 år. de Klerk hävde förbudet mot befrielserörelsen ANC och andra anti-apartheidgrupper. ANC vann sedan i det första demokratiska valet år 1994 då Nelson Mandela blev landets första demokratiskt valda president.

de Klerk kritiserades eftersom han inte bett om ursäkt för apartheid-tidens fasor.

Källor: BBC, The Guardian, Yle Uutiset, TT