Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Straffmål tog Spanien närmare VM – tränaren Luis Enrique självsäker inför avgörande matchen mot Sverige: "Kommer att fixa platsen"

Från 2021
Pablo Sarabia skjuter en straff.
Bildtext Pablo Sarabia gjorde segermålet mot Grekland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett mål räckte för att det skulle bli spansk seger mot Grekland i VM-kvalet. Spanien tog samtidigt över tätpositionen i grupp B och har det bättre utgångsläget inför den sista kvalmatchen mot Sverige.

Sveriges tunga förlust mot Georgien gav Spanien möjligheten att få ett övertag i kvalgruppen. En seger mot Grekland och Spanien skulle vara gruppetta inför den sista omgången.

Och det läget sumpade inte Spanien. Pablo Sarabias straffmål i den 26:e minuten räckte för seger i Aten.

– Trots att vi visste resultatet i Sveriges match så fokuserade vi på vår match och den var tuff. Vi spelade ändå bra och förtjänade segern. Spelarnas inställning var bra och de följde vår plan, säger tränaren Luis Enrique på Uefas webbplats.

Spaniens seger gjorde också att Greklands chanser till spel i VM försvann. Nu är det Spanien och Sverige som gör upp om direktplatsen till VM.

Luis Enrique.
Bildtext Luis Enrique.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Länderna möts i Sevilla på söndag och Spanien toppar tabellen med en poäng före Sverige. Det krävs alltså svensk seger i den sista omgången annars väntar VM-playoff för Sverige.

– Naturligtvis tror jag att vi kommer att fixa VM-platsen på söndag, det trodde jag också då vi var tvåa i gruppen. Vi möter ett bra lag som måste anfalla. Vi kommer inte att gå in för ett kryss, vi satsar på att vinna som vi alltid gör, säger Enrique.

Sverige har inget bra saldo på bortaplan mot Spanien. Den senaste bortasegern kom i en träningsmatch 1988. I EM i somras spelade lagen oavgjort 0–0 i just Sevilla.

Målkalas av VM-klara Tyskland

Joachim Löw lämnade det tyska landslaget efter EM i somras och när laget mötte Liechtenstein på hemmaplan firade man av den tidigare förbundskaptenen. Löw fick se Tyskland spela ut Liechtenstein efter noter och vinna med 9–0.

– Jag är glad över att vi kunde göra nio mål för Jogi Löws skull, säger den nye förbundskaptenen Hansi Flick.


Tyskland har vunnit åtta av nio matcher i kvalet och har 32–3 i målskillnad.

– Vi måste ändå sätta saker i perspektiv, vi hade ingen riktigt stark motståndare i gruppen, säger Thomas Müller som blev tvåmålsskytt.

Resultat, VM-kval:

Grupp A:

Azerbajdzjan – Luxemburg 1–3
Irland – Portugal 0–0

Grupp B:
Georgien – Sverige 2–0
Grekland – Spanien 0–1

Grupp H:
Ryssland – Cypern 6–0
Malta – Kroatien 1–7
Slovakien – Slovenien 2–2

Grupp J:
Armenien – Nordmakedonien 0–5
Tyskland – Liechtenstein 9–0
Rumänien – Island 0–0