Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Oaktsamhet med rekvisitavapen och flera farofyllda situationer under inspelningen av finska storfilmen Omerta 6/12

Från 2021
Sylvia Madsen (Nanna Blondell) siktar med en pistol.
Bildtext Nanna Blondell spelar en av huvudrollerna i Omerta 6/12.
Bild: Heikki Leis

Det har uppstått flera riskfyllda situationer under inspelningen av den finska filmen Omerta 6/12, rapporterar Suomen Kuvalehti.

Suomen Kuvalehti skriver, med hänvisning till flera källor, att filmens stuntkoordinator avbröt inspelningen av en biljaktsscen eftersom hen ansåg att regissören Antti J. Jokinens instruktioner äventyrade säkerheten.

Enligt tidningen hade man också problem med den lösa ammunitionen som användes under inspelningen. Lös ammunition innehåller tändsats och drivladdning men ingen kula, och används ofta på filminspelningar.

För att trygga säkerheten när man filmar med vapen ska man hålla ett avstånd på 1,5–2 meter, men enligt Suomen Kuvalehti hade man under inspelningen av Omerta riktat vapen direkt mot en skådespelares tinning. Då hade skådespelaren själv avbrutit inspelningen.

En person dog och en skadades för tre veckor sedan under en filminspelning i USA, då skådespelaren Alec Baldwin av misstag avfyrade ett vapen som visade sig vara skarpt.

Producent: Inga olyckor inträffade trots riskfyllda situationer

Produktionsbolaget Cinematics vd Sara Norberg, som är exekutiv producent för Omerta 6/12, bekräftar Suomen Kuvalehtis uppgifter till Yle Uutiset

– Jag kan bekräfta att det under inspelningen skett sådana här situationer som beskrivs i Suomen Kuvalehti, det vill säga situationer där man avvikit från den plan man gjort upp på förhand och att det orsakat risker och en känsla av otrygghet, säger Norberg.

Enligt Norberg är det inte möjligt att improvisera i scener som medför säkerhetsrisker.

– Därför avbröts inspelningarna ett par gånger i början av produktionen. Då situationen upprepades ingrep vi. 

Norberg säger att inga olyckor hände under inspelningen, trots riskabla situationer. 

Inga farliga situationer efter regissörbyte

Filmen Omerta 6/12, en av den finska filmhistoriens dyraste filmer, har premiär nästa vecka, med Jasper Pääkkönen i huvudrollen.

Produktionen har länge kantats av problem. Ursprungligen skulle det bli två filmer, men för kring ett år sedan meddelade produktionsbolaget att det bara blir en film.

Redan i november i fjol rapporterade Helsingin Sanomat om flera farliga situationer under inspelningen. Då bad produktionsbolaget om ursäkt.

“Under de första veckorna av filminspelningarna har vi haft utmaningar på grund av att filmens regissör blivit sjuk. Vår arbetsgemenskap har varit nertyngd av händelserna. Vi ber om ursäkt av alla som fått lida. Ingen ska behöva jobba i sådana förhållanden som vi haft i vår produktion", sa Norberg i ett pressmeddelande i slutet av fjolåret. 

Den ursprungliga regissören Antti J. Jokinen blev sjukskriven mitt i inspelningen och ersattes av Aku Louhimies. 

Norberg säger att inspelningarna inte avbrutits på grund av problem med säkerheten efter att regissören byttes ut.