Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byggboomen har fått byggbranschen att blomstra – skyhöga materialkostnader har inte påverkat nämnvärt

Från 2021
Robin Metsola vid en grävmaskinsskopa.
Bildtext Robin Metsola på familjeföretaget Ralf Jung gräver bland annat ner fjärrvärmerör.
Bild: Maria Wasström/Yle

Det går bra för många byggföretag i Västnyland. De kraftigt ökade materialkostnaderna har hittills inte bromsat byggivern.

Flera lokala byggföretag är med bland de företag som betalar mest samfundsskatt i de västnyländska kommunerna.

Coronapandemin anses vara en bidragande orsak till att beställningsarbetena ökat de senaste åren.

Inflyttningen i de västnyländska kommunerna har ökat, många vill bygga nytt eller förstora.

– Läget i byggnadsbranschen är överhettat och våra resurser räcker inte till, säger byggnadsplanerare Nalle Grönberg i Ingå.

Nalle Grönberg
Bildtext Byggnadsplanerare Nalle Grönberg har mer jobb än han kan önska sig. En stor del av kunderna är Esbobor som bygger hus i Västnyland.
Bild: Maria Wasström/Yle

Han påtalar också att det är brist på yrkeskunnig arbetskraft i branschen.

– Det gäller allt från timmermän till murare och alla andra också. De flesta byggföretag skulle ta mer arbetskraft men det finns helt enkelt inte, säger Nalle Grönberg.

Han jobbar med byggnadsplanering och byggnadsövervakning i samband med byggandet av privatbostäder och i någon mån också för företag.

– Pandemin har lett till att folk bygger som galna. Många vill flytta ut till landet eller bygga till för att få mer plats, säger Grönberg som har hela Västnyland som sitt arbetsfält.

– Speciellt i Sjundeå har det kommit många nya projekt. Ju längre västerut man kommer desto lugnare blir det, säger Grönberg.

Gott om arbete året om

Byggboomen orsakar ringar på vattnet för hela branschen. Också Karisföretaget Ralf Jung som erbjuder all slags tjänster inom jordbyggnad har jobb upp över öronen.

Grävmaskin som gräver upp gata i Ekenäs.
Bildtext Företaget Ralf Jung i färd med att gräva ner rör för fjärrvärme i centrum av Ekenäs.
Bild: Maria Wasström/Yle

– Det byggs massor! Det har blivit en trend att bygga året runt. Också på vintern då det är kallt finns det jobb, säger Robin Metsola, delägare i familjeföretaget Ralf Jung.

Han är glad över att det finns tillräckligt med jobb men medger att det ibland nästan känns som om det är för många beställningar. Det blir lätt hektiskt när det händer oförutsägbara saker som att en vattenledning brister någonstans och man måste prioritera och klämma in det mest akuta i tidtabellen.

Robin Metsola vid en grävmaskinsskopa.
Bildtext Robin Metsola utför nästan alla slags jobb som kan göras med en grävmaskin. Han har lärt sig av sin far.
Bild: Maria Wasström/Yle

Robin Metsola har noterat att det under pandemin har blivit allt vanligare att folk satsar på sina egna hem, sina gårdar och sina sommarstugor.

– Pandemin har gjort att folk hållit pengarna inom landet.

Det syns i branschen. Ett av de stora byggföretagen i regionen är Hangöföretaget VN Bygg med en omsättning på över 14 miljoner och över 50 anställda. De senaste åren har varit goda för VN Bygg men det är inte pandemins förtjänst.

– Vi har lyckats få en del stora projekt. Vi har flera ben att stå på och har satsat på stora specialprojekt, tillbyggnader och renoveringar istället för småhus, säger vd John Lindqvist.

Ett av de stora byggprojekten som genomförs för tillfället är kulturhuset Fokus i Karis. I vår börjar företaget bygga radhus i Ingå.

Materialkostnaderna steg i höjden

I samband med pandemin har priset på byggmaterial stigit kraftigt, däribland priset på virke och stål. De skenande materialpriserna verkar ändå inte ha lagt sordin på byggandet.

– Ganska lite. Jag vet enstaka fall där man skjutit upp starten när det gäller något mindre projekt men för dem som bygger nya hus ser jag inte att det har lugnat ner sig alls, säger byggnadsplanerare Nalle Grönberg.

John Lindqvist
Bildtext VN Byggs vd John Lindqvist har varit med om både upp- och nedgångar i branschen. Ingendera varar för evigt, menar han.
Bild: Maria Wasström/Yle

På VN Bygg har stigande materialpriser hittills inte drabbat kunderna, utan istället byggföretaget.

– Materialpriserna har stigit otroligt mycket men för de stora projekten har vi slagit fast priserna redan för ett år sedan, säger John Lindqvist.

Däremot syns prisstegringen i de projekt som nu slås fast. Då är det istället kunden som får stå för notan.

Lindqvist uppskattar att materialpriserna i vissa fall stigit med mer än en tredjedel. Å andra sidan tänker han att materialkostnaderna ändå oftast är en mindre del av hela budgeten när det gäller byggprojekt.

– Inte kan ju världen stå stilla för det. Jag hoppas att det finns kunder framöver också, säger Lindqvist.