Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kärlek, tröst, saknad, glimtar av hopp och uppfriskande ordval – här är skoleleverna som vann Bokkalasets poesi- och novelltävlingar för barn och unga

Från 2021
En kvinna håller i en kaffekopp. Framför henne en bok.
Bildtext I synnerhet poesitävlingen lockade många sjätteklassare i skolor runtom Raseborg att delta.
Bild: Alamy / All Over Press

Poesitävlingen för skolelever i årskurs sex resulterade i cirka 60 bidrag. Tävlingen ordnas varje år i samband med Barnens och de ungas bokkalas. Novelltävlingen för åttondeklassare testades för första gången.

”Jag har haft nöjet att färdas med era dikter i ryggsäcken. I flera veckor har de funnits där, korta, långa, svåra och lätta dikter, poesi av väldigt olika slag precis som vi människor. Det har varit lite som att bära på hemliga skatter som jag plockat fram lite då och då när det kan behövas”, säger skådespelaren, författaren och läsambassadören Henrika Andersson.

Andersson har varit poesitävlingens huvudjurymedlem.

Första priset i poesitävlingen gick till Leona Ahlroos i Billnäs skola med dikten Dagbokens liv.

Dagbokens liv

Just då man är glad kommer han i tankarna

just före man ska blunda kommer han i min hjärna jag klagar inte bara jag tänker på honom en liten liten stund och där får jag ingen blund

det händer ofta men det är inget fel på det för han är ju så söt hur kan man inte vilja tänka på honom men jag är rädd att han ska märka

att jag ska inte skulle få ett hej eller ett endaste ord av honom han är i mitt hjärta och kommer alltid vara där men jag är inte i hans

det blåser ute solen skiner och jag behöver inte tänka på honom jag är glad och lycklig med allting nu när det är höst men vem vet kanske det kan vända att jag glömmer bort honom och att han istället kommer ihåg mig resten av sitt liv

livet går så bra så länge man inte är rädd så är allting bra men ibland måste man vara rädd som om man skulle vara en liten kanin som blir jagad av en hungrig räv

men det är jag inte nu och det är inte bra att alltid vara rädd ibland måste man stå emot sig själv och bara blunda och inte tänka

ta dig till en annan dimension en annan värld fantasins värld där kan du vara med honom utan att andra vet du kan prata utan att egentligen prata och ingen hör dig du är fri

Juryns motivering: I Leona Ahlroos dikt Livets val förs vi rakt in i ett flöde av känslor som växlar i rasande fart. Från hopp till längtan till rädsla till tvivel - en skiftande tankeström utan punkter eller styrfart. Lika hjälplös som diktjaget drivs läsaren framåt och får en möjlighet att mot slutet ta sig ut eller kanske in i dagboken. I de sista raderna finner vi en tillflykt till den andra världen, fantasin, som liksom dikten kan föra oss till en annan plats.

Andra priset i poesitävlingen gick till Ivar Fyrie-Dahl i Katarinaskolan i Karis med dikten Livets val.

Livets val

Ja eller nej

Se bort eller säg hej

Många val

Men inga svar

Den enda som kan bestämma

Är du

Du väljer rätt

Du väljer fel

Du kan inte bestämma

En hel del

Men till sist

Är det trist

För dina tankar

På ditt huvud bankar

Det är för att

Du har alltför liten hatt

Juryns motivering: Ivar Fyrie-Dahl leker frimodigt med rytm och rim i sin dikt Livets val. Liksom livet självt haltar dikten här och där, det blir en fartfylld och mer filosofisk version av Prästens lilla kråka. Att läsa dikten högt lockar till lek och den alltför trånga hatten på slutet passar faktiskt perfekt.

Tredje priset i poesitävlingen gick till Jesper Långström i Katarinaskolan i Karis. Hans dikt är namnlös.

Namnlös dikt

Skulderna är snart betalade.

Mamma sitter på stranden och solar.

Hon lockar håret 37 gånger om dagen.

Min säng kan springa hem igen.

Juryns motivering: I Jesper Långströms korta och oväntade dikt finns mycket skrivet mellan raderna. Så väl ordval och meningar överraskar, och här finns både humor och flera tolkningsmöjligheter. Specifika ord och detaljer i kombination med den strama rytmen och ett absurt slut känns modigt och uppfriskande.

Fjärde plats i poesitävlingen fick Serafina Fogelholm i Mikaelskolan i Ekenäs. Hennes dikt heter Stormen.

Stormen

Det mörka glider över havet kommer närmare Stormen

som jag väntat på länge

Äntligen är den på väg glider som en bris över den glaserade ytan

När den väl är här är den ett dunder som sträcker sig ända in i själen

Jag väntar skådar ett hopp tänds inom mig Kanske solstrålarna besegrar det mörka gör så att stormen skingrar sig

Kvar finns bara små ödsliga moln som en gång varit ett monster

Juryns motivering: I Serafina Fogelholms dikt finns en framåtrörelse, ett annalkande hot där betraktaren befinner sig utanför bilden. En möjlig vändpunkt kan anas på slutet, en förändring där vi får en glimt av hoppet men alls ingen säkerhet.

På femte plats i poesitävlingen kom Felicia Sjöblom. Hon går i Katarinaskolan i Karis och hennes dikt heter Vila i frid.

Vila i frid

Chaplin

Fina häst

Har det bäst

På stora gröna ängar

För evigt

Saknad

Juryns motivering: Ibland räcker det med få men specifika ord för en helgjuten dikt. Felicia Sjöblom lyckas fånga både en stämning och en berättelse på fem rader. Mellan orden finns både tröst och saknad, någon som väljer att höja blicken. Enkelt är vackert.

Novelltävling var årets nyhet

Årets novelltävling var ett helt nytt koncept som testades för första gången. Eleverna fick virtuellt träffa författaren Karin Erlandsson som gav tips och råd i skrivande och hur man kommer igång med att skriva.

Eleverna fick också se inspelade videon och öva sig i hur man skriver en novell, bland annat en deckare och romantisk novell.

Erlandsson fungerade också som huvudjurymedlem i novelltävlingen.

Novelltävlingens första pris gick till Maya Hallgren. Hon går i Mikaelskolan i Ekenäs och novellen heter Straffen.

Straffen av Maya Hallgren


Det delades också ut tre hedersomnämnanden i novelltävlingen. De går till (utan inbördes ordning) pseudonymen Blue i Mikaelskolan för novellen Street Dance Drama, Nathalie Ewalds, Mikaelskolan, för novellen Stugan och Edith Holmberg, Mikaelskolan, för novellen Vändpunkt.

Edith Holmberg, Natalie Ewalds och Maya Hallgren står tillsammans vid en buske och tittar in i kameran.
Bildtext Tre av deltagarna i novelltävlingen har också deltagit i sång- och låtskrivartävlingen MGP. Edith Holmberg, Nathalie Ewalds och Maya Hallgren gick då under bandnamnet J.E.A.N.S.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Diskussion om artikeln