Gränsbevakningen är i akut behov av nya flygplan – pengarna saknas fortfarande
Sedan år 1995 har Gränsbevakningsväsendets Dornier-flygplan använts till olika övervakningsuppdrag både i Finland och internationellt. Men i höst kunde Gränsbevakningen inte delta i Frontex-operationen i Italien på grund av tekniska problem med flygplanen. Behovet av nya plan är akut, konstaterar Gränsbevakningen.
Nu börjar både utrustningen och flygplanen ha sett sina bästa dagar och Gränsbevakningsväsendet väntar på finansieringsbeslut för nya flygplan samt ny utrustning. Det här finns inskrivet i regeringsprogrammet år 2019, men än har inget beslut fattats.
Gränsbevakningen använder planen för spanings- och övervakningsuppdrag både till lands och till havs. Planen har en nyckelroll då det gäller att upptäcka oljeutsläpp till havs, eller assistera polisen eller andra myndigheter.
Gränsbevakningsväsendet har räknat med att få ta i bruk de nya flygplanen år 2025, men nu ser den tidtabellen ut att försenas.
Ett beslut borde fattas i snabb takt, säger översjöbevakare Kristian Johansson, som också är ansvarig operator för övervakningssystemen på Dornier-flygplanen.
– Behovet är akut. Våra plan är i hårdare användning än civila plan. Vi flyger ofta lågt, i dåligt väder och i turbulens, säger Johansson.
I år kunde man inte delta i Frontex-operationen på grund av tekniska problem
Flygplanen har allt oftare tekniska problem och det innebär att de inte alltid kan lyfta som planerat.
– Antalet inställda flyg har ökat i år. Vi är tvungna att ställa in upp till 60 patrullflygningar i året på grund av tekniska problem.
Dornier-flygplanen har också deltagit i EU:s gemensamma gränsbevakningsuppdrag Frontex i Medelhavet. Men i år kunde Gränsbevakningen inte delta med flygplanen i operationen på grund av tekniska problem.
Projektet med att förnya flygplanen och utrustningen inleddes 2019 och det var meningen att upphandlingen skulle inledas i somras. Det är också dyrt att förnya utrustningen i de gamla flygplanen, säger översjöbevakare Kristian Johansson.
– Det har stor betydelse att beslutet dröjer. Vi måste i så fall försöka hitta en lösning för att kunna använda de gamla planen efter 2025 och något sådant har vi inte räknat med. Vi har litat på att ett beslut fattas, säger Johansson.
Inrikesminister Ohisalo: Vi måste diskutera inom regeringen
Inrikesminister Maria Ohisalo (de Gröna) anser att det behövs mer långsiktighet gällande såväl polisens som Gränsbevakningens materielanskaffningar.
Det borde vara hela riksdagens sak att planera sådana anskaffningar, så att alla partier är med och tidtabellen sträcker sig över flera regeringsperioder, anser hon. Som det nu är finns ingen sådan långsiktighet, och då finns det också en risk att budgeten inte håller.
Det var meningen att 60 miljoner euro skulle reserveras för beställningen av de nya planen, men förra veckan stod det klart att sjöbevakningens två nya bevakningsfartyg blir 65 miljoner euro dyrare än planerat. Därmed finns det ännu mindre spelrum i budgeten.
Maria Ohisalo försäkrar att regeringen ännu försöker ordna beställningen av de nya övervakningsplanen. Från och med fredagen den 19.11 övertas det arbetet av Krista Mikkonen, som blir ny inrikesminister då Ohisalo blir moderskapsledig.
– Vi har gått igenom de här frågorna tillsammans, men vi måste också diskutera inom regeringen, säger Ohisalo till Svenska Yle.
Finns det en risk att planbeställningen inte blir av under den här regeringsperioden?
– Det kan jag inte säga just nu, vi fortsätter arbetet, säger Ohisalo.
