Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Emma Jääskeläinen är årets unga konstnär

Från 2021
Emma Jääskeläinen står vid en skulptur och har en blombukett i händerna.
Bildtext Emma Jääskeläinen, född 1988, kommer från Esbo
Bild: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Skulptören Emma Jääskeläinen har utsetts till årets unga konstnär 2022.

Jääskeläinen är från Esbo och utexaminerades från Bildkonstakademin år 2018. Hennes verk har varit utställda utöver Finland också i bland annat Tyskland och Italien, och de ingår bland annat i Kiasmas och Helsingfors konstuseums samlingar.

Jääskeläinen jobbar med traditionella bergarter, såsom granit, marmor och travertin, men hennes konst utmanar den traditionella skulpturen med lekfulla ämnesval och materialkombinationer.

“Jag använder mig av sten, ull och metall i mina verk och via dessa utforskar jag betydelsen av att jobba med sina händer, att röra vid saker och ting samt att sakta ner i en rastlös värld. Att skulptera är ett slags gymnastik, konstant rörelse och närvaro, en diskussion med allt det som finns omkring en.” säger Jääskeläinen, i ett pressmeddelande.

Hennes skulpturhelhet Proper Omelette breder ut sig över Kiasmas entréhall och balkongen på våning två, och hennes verk Put put kan ses i Adrianaskvären i Hertonäs strand i Helsingfors.

Utställning i Tammerfors och Vasa

Jääskeläinen får ett stipendium på 20 000 euro, som beviljas av Tammerfors stad, och också möjlighet att arrangera en utställning på Tammerfors konstmuseum och på Kuntsi museum för modern konst i Vasa.

Årets unga konstnär väljs av en expertgrupp som i år består av Tammerfors konstmuseums direktör Taina Myllyharju och utställningschef Virpi Nikkari, Kiasmas direktör Leevi Haapala, Finnish Art Agencys kurator Laura Köönikkä, Tammerfors konstnärssällskaps representant, bildkonstnär Anna Hyrkkänen, Tammerfors konstförenings representant Joni Lehtimäki samt Konstnärsgillets representant, bildkonstnär Katariina Salmijärvi.

Årets unga konstnär har valts sedan 1984, och målet med utmärkelsen är att väcka diskussion om och främja nutidskonstens synlighet. Priset ska stödja internationellt intressanta finländska konstnärer under 35 år.