Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyland kan få nya evenemangsbegränsningar – vissa evenemang kan få halverad publikmängd

Från 2021
publik på Ursus Factorys konsert på tavastia den 15.7.2021.
Bildtext Publiken kan begränsas där det finns ståplatser. Det var trångt i publikhavet på Ursus Factorys konsert på tavastia den 15.7.2021.
Bild: Sini Järnström/ Yle

Nylands coronakoordineringsarbetsgrupp föreslår att Regionförvaltningsverket i Södra Finland inför nya begränsningar för evenemang. Arrangörerna skulle ändå befrias från begränsningarna genom att kräva covidintyg av deltagarna.

Koordineringsgruppen vill begränsa evenemang med allsång inomhus, och begränsa publikmängden i de delar av publiken där det finns ståplatser.

Enligt koordineringsgruppen borde antalet deltagare begränsas till minst hälften, men i de delar av publiken där det finns ståplatser skulle ännu striktare begränsningar vara på sin plats för att minska smittorisken.

"Vi anser att de skärpningar av restaurangbegränsningarna som huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp föreslog skulle ha varit det främsta och effektivaste sättet att bromsa epidemin, men eftersom restaurangbegränsningarna inte skärps, ser vi att evenemangsbegränsningar i hela Nyland är nödvändiga" säger koordineringsgruppens ordförande HUS chefsöverläkare Jari Petäjä i HUS pressmeddelande.

Regionförvaltningsverket: Beslut kanske nästa vecka

Regionförvaltningsverket tänker nu be om skriftliga utlåtanden av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och av kommunerna. Efter det fattas beslut om eventuella begränsningar. Enligt regionförvaltningsverket är beslut att vänta nästa vecka.

Om regionförvaltningsverket inför begränsningar kommer det ändå att vara möjligt att undgå dem genom att kräva covidintyg av deltagarna, skriver regionförvaltningsverket i sitt pressmeddelande.

I majoriteten av Nyland är coronaepidemin inne i fasen för samhällsspridning. Bara i Västnyland, i kommunerna Ingå, Högfors, Kyrkslätt, Lojo och Sjundeå är läget bättre.