Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Nytt utkast från klimatmötet i Glasgow: Vagare formuleringar om kolkraft

Från 2021
En person bär en skylt med texten "Planet not profit" (planeten, inte vinsten) på Trafalgar Square i London under en demonstration den 6 november 2021.
Bildtext FN:s klimatmöte nummer 26 är officiellt inne på sin sista dag.
Bild: Lehtikuva

Klimatmötet i Glasgow är inne på sin sista förhandlingsdag. Nu har det kommit uppgifter om hur det nyaste klimatavtalsutkastet ser ut.

I onsdags kom det första utkastet av det nya klimatavtalet som klimatkonferensen COP26 ska resultera i. Utkastet har kritiserats av bland annat miljöorganisationer för vaga formuleringar.

Det nya utkastet innehåller exempelvis nya formuleringar.

Nu uppmanas länder att "snabba på utfasningen av icke-grön kolkraft och ineffektiva subventioner för fossila bränslen" – i stället för att "påskynda utfasningen av kolkraft och subventioner till fossila bränslen".

Oljeländer har lobbat för vagare formuleringar

Det nyaste utkastet beskrivs som mera nyanserat än det första av bland annat nyhetsbyrån AFP.

Men utkastet får också kritik för sina formuleringar, som enligt många blivit vagare. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström talar om att förslaget är en "klar försvagning" jämfört med det som publicerades för två dagar sedan.

Orsaken beror på att länder uppmanas fasa ut kolkraft som inte är grön, alltså kolkraft som inte fångar in koldioxid. På det sättet öppnar utkastet för så kallad grön kolkraft.

Grön kolkraft ger lägre koldioxidutsläpp, men de försvinner inte till hundra procent.

Det lär vara olje- och naturgasländer som ska ha lobbat för vagare formuleringar.

Utkastet är ändå historiskt. Ifall det klubbas igenom är är det första gången någonsin som ett klimatmötesavtal innehåller begreppet fossila bränslen.

Mötet i Glasgow har varat i två veckor och ska enligt planerna avslutas i dag, fredag, men liknande möten brukar dra ut på tiden.

Delegater från cirka 200 nationer deltar i mötet som ska resultera i ett nytt klimatavtal med strängare linjer om hur snabbt länder ska minska på skadliga utsläpp och jobba för klimatet.

Alla deltagande länder måste godkänna klimatavtalet för att det ska träda i kraft.

Källor: AFP, AP, The Guardian, BBC, SVT