Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Alla lägenheter i finländska fastlandets sydligaste flervåningshus är sålda – också de kommande småhusen vid Drottningberg i Hangö är sålda

Från 2021
Flervåningshus på Drottningberg i Hangö.
Bildtext Det sydligaste flervåningshuset på finländska fastlandet blir inflyttningsklart i maj eller juni 2022. Alla 44 lägenheter är sålda.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Alla 44 lägenheter i vad byggherren kallar finländska fastlandets sydligaste flervångshus är redan sålda. En del av lägenheterna i det halvfärdiga huset har sålts ett par gånger redan och andra gången till ett högre pris.

– Det är en lång process från byggstarten till det att lägenheten är inflyttningsklar. Det hinner hända saker i människors liv.

Det säger Conrad Planting. Han är projektchef på Regatta Resorts, bolaget bakom bygget vid resterna av Drottningberg i Hangö.

– Det är inte speciellt ovanligt att sådana här lägenheter säljs före huset är färdigt, säger Conrad Planting och berättar att byggstarten skedde i januari i år och att de flesta lägenheterna redan då var sålda.

Köpare från Hangö och huvudstadsregionen

Planting säger att såväl Hangöbor som människor från andra orter köpt en lägenhet i husbolaget som heter Hangon Kuningatarranta (fritt översatt Hangös Drottningstrand). Bolaget har inget svenskt namn.

– 39 av de 44 lägenheterna är identiska och 78 kvadratmeter stora. Dessutom kommer här fem lite större lägenheter. De är 117 kvadratmeter stora, säger Planting.

Drottningberg sett från havet.
Bildtext Arkitektens syn på hur udden kommer att se ut när alla hus är klara.
Bild: Regatta Resorts

Han berättar att området kommer att få en fyra meter hög mur mot Västra hamnen som ligger invid Drottningberg.

– Den muren fungerar som ett bullerskydd. Alla lägenheterna i huset har öppningarna, fönstren och balkongerna mot havet.

– Det var en av de stora sakerna vi tänkte på i planeringen, alltså att hamnbullret inte ska störa, säger Planting.

Det pågående bygget sysselsätter mellan tio och tjugo byggnadsarbetare beroende på i vilket skede arbetena är.


Fyra nya husbolag på udden

Jan-Eric Chydenius två flervåningshus på samma udde har stått färdiga redan en tid, medan första skedet av Regatta Resorts byggen blir inflyttningsklara till sommaren 2022.

Regatta Resorts projekt på Drottningberg består av fyra olika husbolag, berättar Planting.

Porträttbild på Conrad Planting.
Bildtext Conrad Planting är projektchef för Regatta Resorts som bygger flera hus på udden vid Drottningberg i Hangö.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Förutom flervåningshuset kommer Regatta Resorts att bygga åtta småhus söder om flervåningshuset. Byggarbetena kommer att påbörjas inom kort.

– Det husbolaget kommer att heta Kuningatarniemi och byggarbetena startar inom några veckor. Alla husen eller villorna är sålda, säger Conrad Planting.

Flervåningshus på Drottningberg
Bildtext Tredje fasen av projektet består av ett mindre flervåningshus med tolv lägenheter.
Bild: Regatta Resorts

Han säger att tredje fasen av projektet består av ett litet flervåningshus som består av tolv lägenheter.

– Därtill har vi en tomt som vi ännu inte har planerat klart. Det kommer att bli en mix av villor och lägenheter. De är ännu osålda.

Annex till hotellet


Förutom de fyra husbolagen på udden vid Drottningberg har Regatta Resorts ett pågående projekt för ett annex, eller en tillbyggnad, till Hotell Regatta.

Planen gäller 54 nya hotellrum som ska byggas mellan Regatta Spa och Hotell Regatta vid Fabriksudden.

– Så fort Helsingfors förvaltningsdomstol tagit tag i besvären för situationsplanen och vårt undantagstillstånd för hotellannexet, så hoppas vi komma i gång.

Planting säger att den tekniska planeringen är så gott som klar och att det kunde bli byggstart i början av nästa år.

– Vi har jobbat för det här annexet i mer än fem år. Behovet av inkvarteringsmöjligheter är stort här i Hangö, inte bara sommartid utan året runt, säger Conrad Planting.

Diskussion om artikeln