Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regionens näringsliv hjälper uppstartsföretag till nästa nivå: "Vi får en egen mentor som hjälper oss att utveckla företaget"

Från 2021
Åbo
Bildtext Genom att stödja uppstartsföretag finns det en chans att något av dem når nya tillväxtmål som i sin tur genererar mer pengar till regionen och landet.
Bild: Arash Matin / Yle

I Finland grundas årligen tusentals nya uppstartsföretag. För att de ska klara av att växa och nå nästa nivå krävs det förutom finansiering ofta också stöd i olika form. Det erbjuder nu Åboregionens näringsliv, helt gratis.

– Vi mentorerar företagen ganska långt på deras egna villkor, men har en del metoder som vi har sett är bra att följa då det gäller den här sortens företagsstöd, säger network manager Michael Lindholm vid Turku Business Region. Företagen som vi kan stödja förbinder sig till att följa vårt ettåriga program och via det kan vi hjälpa dem att växa.

Lindholm betonar att stödprogrammet eller accelerationsprogrammet som han själv vill beskriva det som är helt gratis för de företag som får chansen att delta.

– Det kan naturligtvis bli en del indirekta kostnader men för övrigt är stödet gratis eftersom vi får finansiering från EU för att kunna hjälpa företagen, säger Lindholm. Det är ingen skillnad för oss vilka sorters företag det handlar om, men de ska helst ha verkat redan en tid och kanske ha en produkt som de nu vill vidareutveckla.

"Kan vi hjälpa så är chansen stor att vi tar med företaget"

Kriterierna för företagen som vill delta är inte speciella, men de hjälper om företaget är verksam i en sådan bransch att det finns hjälp att få.

– Vi avgör om vi har den kunskap som krävs för att kunna stödja och hjälpa företaget till nästa nivå, säger Lindholm. Mentorskapet kräver kännedom om olika branscher, och har företaget som behöver hjälp för specialiserat fokus så kan det hända att vi tvingas säga nej.

Michael Lindholm på företagardagarna i Åbo.
Bildtext Michael Lindholm är glad att kunna vara med och hjälpa och utveckla regionens företag.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Tillväxtprogrammet har ett antal år på nacken, men nytt för i år är att man har finslipat strukturen.

– Vi har förädlat det ettåriga stödprogrammet och tagit del av de erfarenheter och den respons vi fått tidigare, säger Lindholm.

Uppstartsföretagen har chans att bli riktigt stora

De tusentals uppstartsföretag som årligen grundas i Finland har alla chans att växa till något stort. Förra veckan blev det klart att finländska Wolt säljs för sju miljarder euro och även det företaget var inledningsvis ett uppstartsföretag, så potentialen är stor.

Men för att lyckas nå nya nivåer och ny tillväxt krävs det stöd på vägen som samhället kan erbjuda.

Ett av de företag som nu fått chansen att vara med i Turku Business Regions stödprogram, är Åbobaserade företaget AI2AI som utvecklar digitala lösningar för att få barn och unga att röra sig mer. För att det ska lyckas tar man hjälp av artificiell intelligens.

Barn bollar och brottas i jumppasal.
Bildtext Att barn rör på sig för litet är ett problem. Genom att utveckla nya digitala lösningar vill AI2AI skapa nya sätt att få barnen att motionera.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

– Vi har nu utvecklat vår teknik och vårt kunnande i snart tre år och vid årsskiftet ska vi lansera vår nya produkt, säger bolagets vd och grundare Henrik Terävä. Det här är en ypperlig chans att med hjälp av en egen mentor lyckas nå ny framgång.

Stöd då det verkligen behövs

Terävä säger till Yle Åboland att man via stödprogrammet får hjälp med idéer, stöd som hjälper en att vara företagare och dessutom nya erfarenheter och kontakter.

– Vi får en helt egen mentor som hjälper oss att utveckla företaget och ger oss stöd att få ny tillväxt, säger Terävä. Vi förbinder oss samtidigt att göra de uppgifter som ska göras och lära oss nya saker i processen.

Två unga pojkar sitter i soffa och tittar på varsin pekskärm
Bildtext Skärmtid kategoriseras ofta som något passivt. Men vi vill förändra det här och utvecklar nya sätt för barnen att samtidigt som de spelar eller leker skulle de röra på sig mer, säger AI2AI:s vd Henrik Terävä.
Bild: All rights Reserved © Corepics 2015

Enligt Terävä är det fantastiskt att det finns den här sortens stödformer för uppstartsföretag i Åbotrakten.

– Det här har varit mycket bra för oss och vi har via stödprogrammet fått träffa rätt sorts människor och fått nya fina kontakter, säger Terävä. Det är väldigt viktigt att få den här sortens stöd då företaget är i ett skede där det verkligen behövs.