Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå kan bli den första kommunen i Finland som tar i bruk landsbygdscyklar

Från 2021
Uppdaterad 18.11.2021 15:58.
Elcyklar i ett cykelställ i Kuopio.
Bildtext Elcyklar finns bland annat i Kuopio.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Bildningsdirektören Eero Kling föreslår att Sjundeå satsar på eldrivna cyklar som kommuninvånarna kan använda redan nästa år.

Bildningsnämnden i Sjundeå ska på onsdag (17.11) ta ställning till att kommunen reserverar drygt 103 000 euro i nästa års budget för satsningen på landsbygdscyklar.

Tanken är att cyklarna skulle kunna användas mellan april och oktober och att de ska kunna kombineras med kollektivtrafiken.

Cyklarna kan bland annat göra det möjligt för kommuninvånarna att ta sig till stamväg 51 och sedan därifrån vidare med buss till Helsingfors. Elcyklarna ska också göra det lättare för barn och ungdomar att ta sig till och från hobbyer under sommarhalvåret.

Enligt förslaget skulle Sjundeå köpa 40 eldrivna cyklar som skulle kunna börja användas våren 2022.

Laddning och service behövs också

Dessutom skulle kommunen bygga cykelstationer och laddningsstationer. Det behövs också ett servicecenter och en applikation som anpassas till Sjundeå.

Investeringarna beräknas kosta knappt 129 000 euro. Kommunen skulle stå för 80 procent, resten skulle finansieras med hjälp av annan offentlig finansiering och sponsorer.

Brukskostnaderna beräknar vara kring 30 000 euro för säsongen nästa år. Här skulle kommunen likaså stå för 80 procent av kostnaderna, medan 20 procent skulle täckas av bruksavgifter.

Eftersom det är svårt att veta hur mycket cyklarna kommer att användas så har bildningsdirektören medvetet hållit siffran som kommunen skulle få in låg.

Det finns stadscyklar på många håll i Finland, men enligt bildningsdirektörens beredning finns det inte ett motsvarande nätverk för elcyklar på landsbygden på annat håll i landet.

Tillägg 18.11: Bildningsnämnden godkände förslaget på sitt möte 17.11.