Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Professor efter Johnson Mattheys besked: "Det utvecklas bättre batterier hela tiden"

Från 2021
Porträttfotografi av man i medelåldern, mannen har kort brunt hår och glasögon.
Bildtext Johan Bobacka, professor i analytisk kemi vid Åbo Akademi.
Bild: Åbo Akademis bildbank

Är det batterier eller vätgas som är framtiden? Den frågan ställde vi till professor Johan Bobacka efter nyheten att Johnson Matthey upphör med tillverkningen av katodmaterial och således drar sig ur satsningen i Vasa.

Som orsak till vändningen anger det brittiska företaget den snabba utvecklingen inom batteriteknologin, som riskerar att göra katodtillverkningen mindre lönsam. Därför siktar man in sig på andra områden.

Johan Bobacka är professor i analytisk kemi vid Åbo Akademi. Han fick höra om situationen med Johnson Matthey när Yle Österbotten kontaktar honom på fredagen.

I kommentarerna till vår artikel påstås att vätgas är framtiden, framför batterier.

– Det är intressant att Johnson Matthey backar ur, men jag tolkar inte detta som ett tecken på att batterier skulle ersättas med vätgas. Absolut inte! Jag tror däremot att både batterier och vätgas kommer att behövas, säger Bobacka.

Det går snabbt inom batteritillverkningen och forskningen och antalet batteridrivna fordon kommer att öka kraftigt under kommande år.

– Forskningen gällande nya katodmaterial för batterier är mycket intensiv och det utvecklas nya och bättre batterier hela tiden.

Den ena formen utesluter inte den andra

Ja, men den där vätgasen då? Den har många möjligheter.

- Vätgas är ju inget nytt och vi kommer i framtiden säkert att behöva också vätgas som energibärare. Vätgasen kan vidareförädlas till flytande bränslen, såsom ammoniak, så det finns många möjligheter, säger Bobacka.

Lägg då till alla olika biobränslen.

– De kommer att behövas ännu långt in i framtiden, bland annat inom flygtrafiken. Det är viktigt att inse att den ena energiformen inte utesluter den andra, konstaterar Bobacka.

"Vasa har visat framåtanda"

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry visar inga tecken på oro trots Johnson Mattheys besked.

– Det finns en ofantligt stor efterfrågan på batterier och batterimaterial och de som har skalfördelarna kan nog konkurrera. Jag tror att vi inom en relativt kort tid kan ha en ny samarbetspartner på den här tomten och då går vi ut med den nyheten, säger Häyry.

Johan Bobacka tror att det är sannolikt att någon annan kan vara intresserad av området.

– Vasa har visat god initiativrikedom och framåtanda. Med beaktande av Finlands viktiga mineralförekomster verkar det sannolikt att någon annan katodmaterialtillverkare kan vara intresserad att etablera sig på området, säger Bobacka.

Diskussion om artikeln