Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällnyhet från lejonkulan: Kari Jalonen blir ny förbundskapten för juniorlandslaget

Från 2021
Kari Jalonen på is före ishockey VM 2016
Bildtext Kari Jalonen var förbundskapten för Lejonen under två år.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Lejonens förre förbundskapten Kari Jalonen återvänder till landslaget. Nu ska han in som ny huvudtränare för Juniorlejonen.

Mitt under EHT-turneringen i Helsingfors höjde Ishockeyförbundet temperaturen runt finländsk landslagshockey ett par grader till.

Fredagens besked att mästartränaren Kari Jalonen blir ny förbundskapten för Juniorlejonen är inget annat än en stor nyhet och en överraskning.

Utöver arbetet med juniorlandslaget ansluter Jalonen också till gruppen som utvecklar finländsk elitishockey.

– Uppdraget i Juniorlejonen är att utveckla och hjälpa Finlands bästa juniorspelare. Samtidigt ska jag jobba för finsk ishockeys bästa tillsammans med Jukka Jalonen och resten av teamet, säger Jalonen i förbundets pressutskick.

– Pricken över i:et är junior-VM där Finland spelar för att vinna guld.

Tränade Lejonen i två år

Jalonen tar över som förbundskapten från och med den 1 maj. Hans avtal inkluderar junior-VM 2023 och 2024.

Arbetet med att locka Jalonen till uppdraget startade för en månad sen.

– Det här berättar mycket om hur högt de bästa tränarna värdesätter juniorlandslaget. Det är kul att vi får in en så här stark tränarkraft för att utveckla vår verksamhet, säger förbundsbasen Harri Nummela.

Jalonen har en lång, gedigen och framgångsrik tränarkarriär bakom sig. Han har lett flera ligalag, KHL-klubbar och schweiziska jätten SC Bern. I klubblagen har han blivit ligamästare fyra gånger i Finland och två gånger i Schweiz.

Hans senaste uppdrag i Bern slutade vintern 2020.

Dessutom är Jalonen ett bekant förbundsnamn efter två år som förbundskapten för Lejonen. Han ledde herrlandslaget till VM-silver 2016.

Antti Pennanen leder Juniorlejonen just nu – och han har i sin tur placerats i Jokerit. Den finländska KHL-klubben söker efter en ny tränare i och med att Lauri Marjamäki tackar för sig efter den pågående säsongen.

Diskussion om artikeln