Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tillbaka i infernot två år efter kollapsen – Finland ska rädda sig kvar i VM-kvalet i kokande kittel: "Då blev bosnisk schlagermusik bekant"

Från 2021
Paulus Arajuuri ler inför avspark mot Bosnien.
Bildtext Paulus Arajuuri vet om hur tufft det kan vara mot Bosnien-Hercegovina. Bilden från hemmamötet i VM-kvalet tidigare i år.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Dags för rond två i Zenica för Finlands fotbollslandslag. Förra besöket i Bosnien-Hercegovina ger fortfarande kalla kårar. "Det var en väldigt hetsig stämning och de spelade sin bästa match på två–tre år", säger Lukas Hradecky.

Den 12 oktober 2019 var en hemsk dag för finländska fotbollslandslaget. Laget gick på grund i Zenica och föll med 1–4 i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina.

Två år senare är Finland tillbaka på Balkan. Landslaget har laddat upp i Rom under veckan, flög med chartrat plan till Sarajevo i torsdags kväll och är nu redo för rond två på bosnisk mark.

När Yle möter några av landslagets profiler inför återkomsten till Zenica är frågor om förra matchen oundviklig.

– Det finns inga bra minnen därifrån. Det var vår största smäll i det kvalet. Allt gick emot oss, jag skadade mig, säger Paulus Arajuuri.

– Den bosniska schlagermusiken blev man bekant med. De öste på med den – och den var ingen höjdare. Sen var det en väldigt hetsig stämning och de spelade sin bästa match på två–tre år, säger Lukas Hradecky.

Glen Kamara i närkamp mot Bosnien-Hercegovina.
Bildtext Glen Kamara och resten av Finland var långt efter för två år sen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– När jag kom in i paus blev jag nästan tårögd, det var min första riktiga match på arton månader efter alla skador. Sen var det en stor besvikelse efteråt, och jag kommer ihåg vilken gryta det var, säger Joel Pohjanpalo.

Finska fansen välkomna

Bosnien-Hercegovina skiftar hemmaplan och spelar ibland i Sarajevo, men nu är det Bilino Polje-stadion i Zenica som gäller.

Arenan tar drygt 15 000 åskådare, och det lär bli ett fasligt hemmatryck. Så sent som i torsdags klarnade det att finländska supportrar får komma till matchen och enligt Bollförbundet är kring hundra personer på väg.

– Vi måste spela smart och hålla ihop laget. Det lär bli åka av första tjugo minuterna. Då måste vi vara kyliga, säger Arajuuri.

I EM-kvalet möttes Finland av ett inferno. Hemmaspelarna sköljde över Finland på planen och ledde med 2–0 i paus.

– Vi siktar på att de inte träffar lika rätt som då och att vi gör det bättre. På pappret är de strået vassare, men det är vi vana med. De har några stjärnor och om de har en bra dag blir de svårslagna, säger Hradecky.

Spelar Edin Dzeko?

Bosnien-Hercegovina spelade VM 2014 och då hade landet sin bästa fotbollsgeneration någonsin. Miralem Pjanic och Edin Dzeko var frontmännen då och är det fortfarande.

Det finns frågetecken kring Dzekos medverkan mot Finland. Inters anfallare utgick skadad i derbyt mot Milan förra helgen och i början av veckan bekräftade det bosniska förbundet att Dzeko har en muskelskada.

Edin Dzeko tar sig för pannan i Inter.
Bildtext Är Edin Dzeko redo för spel?
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

35-åringen är kvar i truppen och mycket talar för ett sent beslut.

– En mångsidig avslutare, stark targetspelare och formstark i klubblaget. Han har gjort många mål för Inter, säger Pohjanpalo.

Pohjanpalo har i sin tur fått speltid i Turkiet och känner att formen är bra. Han åkte på en smäll mot ryggen och ansiktet i kvalmatchen mot Kazakstan.

– Jag hoppas på att jag och Teemu Pukki hittar varandra ännu mer nu. Jag ser ingen orsak till att det inte ska fungera.

Behövs poäng på lördag

Inför de två sista matcherna i VM-kvalet ligger Finland trea i tabellen, en poäng bakom Ukraina. När Markku Kanerva tog ut truppen sa han att fyra poäng krävs – och med Frankrike hemma i avslutningen nästa vecka är lördagen en ödesdag.

Tre poäng är inte ett absolut måste, men minst kryss är ett krav.

– Vi spelar för att få en final hemma mot Frankrike, säger Hradecky.

– Det blir viktigt att ta ledningen. Jag är inte hundra på statistiken, men vi är svåra att vända mot om vi gör första målet.

Miralem Pjanic skjuter straff mot Finland.
Bildtext Miralem Pjanic satte ett av målen när det blev kryss i Helsingfors i vårvintras.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Man behöver bara backa bandet till slutet av mars för att hitta en ledning som gick upp i rök. Och jodå, det var Bosnien-Hercegovina som räddade ett kryss sent på ett öde Olympiastadion då det här VM-kvalet startade.

Ett finländskt poängtapp som är riktigt kännbart inför de två sista matcherna.

Bosnien-Hercegovina–Finland

Vad: Finlands sjunde match i kvalet till fotbolls-VM 2022.

Var: Bilino Polje-stadion i Zenica.

När: På lördag klockan 16.00.

Senaste möten: Finland–Bosnien-Hercegovina 2–2 (VM-kval 2021), Bosnien-Hercegovina–Finland 4–1 (EM-kval 2019), Finland–Bosnien-Hercegovina 2–0 (EM-kval 2019).

Bosnien-Hercegovinas läge: Landslagets gyllene generation sjunger på sista versen, och här kommer sista chansen att rädda möjligheterna i VM-kvalet. Segern mot Kazakstan i oktober var lagets första i en tävlingsmatch på nästan två år – men visst finns kapaciteten fortfarande. Anfallsstjärnan Edin Dzeko är ett frågetecken efter muskelskadan i Milanoderbyt förra helgen.

Finlands läge: VM-hoppet lever, men nu krävs kvalets bästa insats för att ta poäng och låta drömmarna flyga fritt till avslutningen mot Frankrike. Efter raset mot Ukraina tog Kanerva tillbaka 4–4–2 mot Kazakstan – ett spelsystem som inte har varit en favorit hos förbundskaptenen efter förra besöket i Zenica. Positivt att Jere Uronen och Marcus Forss är tillbaka i truppen.

Diskussion om artikeln