Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Sverige sist i Norden att få en kvinnlig statsminister – spelar det någon roll?

Bild på Magdalena Andersson med rosor i handen.
Bildtext "Det behövs en politisk skicklighet och fingertoppskänsla för att få igenom en budget i den parlamentariska rävsaxen som den svenska minoritetsregeringen befinner sig i."

33 män fick sitta på posten som Sveriges statsminister före den första kvinnan fick chansen. Varför tog det så länge och vilka kvinnor hade kunnat gå före Magdalena Andersson? 

Östen, Tage, Olof, Thorbjörn, Ola, Ingvar, Carl, Göran, Fredrik och Stefan. Så har Sveriges tio senaste statsministrar hetat. Och före dem satt drygt 20 andra män på posten. Sedan landets första statsminister Louis De Geer tillträdde år 1876 har Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister.

Därför är det en historisk dag då Magdalena Andersson i dag blev landets 34:e regeringschef.

Sverige som så gärna vill se sig självt som landet som går i bräschen för jämställdhet är alltså det sista landet i Norden att välja en kvinna till statsminister.

Det kunde förstås ha hänt betydligt tidigare. Centerpartiets Karin Söder var den första kvinnliga partiledaren i Sverige då hon tog över efter Thorbjörn Fälldin på 80-talet, men på grund av sjukdom kunde hon inte sitta kvar som partiledare längre än ett år och prövades aldrig i ett val.

Svartvit bild på det svenska kungaparet och dåvarande utrikesminister Karin Söder vid en mur i Jugoslavien.
Bildtext Dåvarande utrikesminister Karin Söder (t.v) tillsammans med det svenska kungaparet på besök i Jugoslavien år 1978.

I mitten av 90-talet hade Socialdemokraternas Mona Sahlin en chans att bli utsedd till statsminister, men sedan kom den så kallade Tobleroneaffären emellan och Göran Persson blev i stället utsedd till S-ledare och statsminister.

Sahlin fick en andra chans i slutet av 2010-talet då hon blev vald till Socialdemokraternas första kvinnliga ordförande, men lyckades inte vinna valet över den borgerliga Alliansen.

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt
Bildtext Mona Sahlin (t.v) fick se sig slagen av den dåvarande Alliansen och den moderata statsministern Fredrik Reinfeldt i riksdagsvalet 2010.

En annan socialdemokratisk politiker som sågs som en potentiell framtida statsminister var utrikesminister Anna Lindh som tragiskt mördades i en knivattack i centrala Stockholm år 2003.

Utrikesministern Anna Lindh
Bildtext Utrikesminister Anna Lindh mördades i ett varuhus i Stockholm den 10 september 2003. Trots att hon själv sade att hon inte ville bli statsminister var det många som hoppades på att hon skulle ta över efter Göran Persson.

När Anna Kinberg-Batra valdes till Moderaternas partiordförande år 2015 var det många som trodde att hon kunde utmana Stefan Löfven. Men på grund av ett politiskt kärvt läge och dalande opinionssiffror avgick också hon före hon fick prövas i ett val.

Partiordföranden Anna Kinberg Batra tar skarpt avstånd från alla slags kränkningar inom Moderaterna.
Bildtext Anna Kinberg-Batra vad Moderaternas första kvinnliga partiledare, men avgick 2017 efter intern kritik mot hennes ledarskap.

I dag är sex av åtta partiledare i Sveriges riksdag kvinnor. Men statsministerposten har alltid hållits av en man. Fram tills i dag.

Jämställdhetsmyndigheten: Kvinnor har diskriminerats

Men ska kön verkligen spela någon roll i valet av statsminister? Den frågan har diskuterats till lust och leda i Sverige sedan det stod klart att Magdalena Andersson tar över som Socialdemokraternas ordförande efter Stefan Löfven.

Hennes kön har till och med lyfts upp av ledande Socialdemokratiska politiker som en orsak till varför andra partier borde rösta fram henne som statsminister.

SVeriges utrikesminister Margot Wallström säger att samtalen med nordkoreanerna har varit "goda och konstruktiva
Bildtext Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) lanserade 2018 en handbok i feministisk utrikespolitik.

Den socialdemokratiska veteranen Margot Wallström frågade i ett inlägg på Facebook om Vänsterpartiet verkligen ska stoppa Sveriges första kvinnliga statsminister “exakt hundra år efter införandet av den kvinnliga rösträtten?”.

Annika Strandhäll, som är ordförande för S-kvinnor, har också lyft fram det faktum att Andersson är kvinna som något man kan pressa de andra partierna med.

Och såklart spelar kön en roll. Historiskt sett är politiken ett område som dominerats av män. Enligt en rapport från den svenska Jämställdhetsmyndigheten har kvinnor i Sverige svårare att avancera till ministerposter, de diskrimineras i de interna karriärvägarna på kommunal nivå och kvinnor i ledande positioner utsätts för mer hat och hot.

Klarar Andersson av den parlamentariska rävsaxen?

Vissa frågar sig om inte diskussionen kring att Andersson blir historisk som landets första kvinnliga statsminister har överskuggat hennes kompetens och erfarenhet. Samtidigt som frågan om hennes kön har dryftats i otaliga spalter har politiska motståndare hyllat henne som en duktig debattör och förhandlare.

Den något partiska tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Persson sade i en intervju med Svenska Yle att Sverige kanske aldrig haft en bättre förberedd statsminister än Magdalena Andersson.

Men här måste man komma ihåg att en ledare aldrig är så hyllad som när hen avgår och tillträder. Anderssons första riktiga prov som statsminister kommer redan i dag då budgeten, som hon gjort upp som landets finansminister, ska röstas igenom i riksdagen.

Centern har meddelat att de inte tänker rösta på regeringens budget, vilket innebär att Magdalena Andersson troligen kommer att regera med en budget som till viss del är framförhandlad av ärkerivalerna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven lovade under sommaren att avgå om regeringen inte får igenom sin budget under hösten. Det återstår att se vad den pinfärska statsministern Magdalena Andersson kommer att göra.

Och när man väl röstat om budgeten? Då väntar en lång och svår kamp om väljarna fram till riksdagsvalet i september 2022. Om Magdalena Andersson lyckas hålla kvar Socialdemokraterna vid makten i en tredje mandatperiod så har hon uppfyllt många av de drömmar en Socialdemokratisk väljare kan ha. Kvinna eller inte.