Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaläget förvärras i Norden – Danmark och Norge återinför restriktioner

Mette Frederiksen och Jonas Gahr Störe diskuterar
Bildtext Mette Frederiksen och Jonas Gahr Støre diskuterar under Nordiska rådets session i Köpenhamn.

Sverige kan återinföra restriktioner under vintern. Norge inför karantänskrav för vissa resenärer från Finland och Sverige. Danmark tar i bruk coronapass igen och Island inför hårdare restriktioner för att bekämpa de skenande coronasiffrorna. Det här är coronaläget i Norden.

I Sverige räknar Folkhälsomyndigheten med ökad smittspridning under vintern, vilket kan leda till restriktioner.

I Folkhälsomyndighetens statistik syns ingen uppgång i antalet smittade den här veckan. Men enligt enhetschef Sara Byfors är de svenska siffrorna svåra att tolka. Sedan den 1 november rekommenderas regionerna att inte provta alla med symtom på covid-19.

Antalet personer som testas i Sverige har minskat med en tredjedel och höstlovet kan också ha påverkat både viljan och möjligheten att testa sig. Trots att den nya teststrategin har kritiserats är man inte beredd på att återuppta testningen på bred front.

– Märker vi att det sticker iväg med smittspridningen kan restriktioner bli aktuella. Då kan vi också återgå till att testa fullvaccinerade med symtom, säger Sara Byfors till DN.

Sara Byfors tittar in i kameran.
Bildtext Sara Byfors är enhetschef på Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Enligt DN finns det ingen färdig plan på för vilka restriktioner som kan införas under vintern. Sverige har ett beslut om krav på vaccinationsbevis i offentliga miljöer som regeringen kan fatta beslut om. 

Enligt Sara Byfors är det möjligt att införa en återgång till hemarbete.

– Det är absolut möjligt. Det är ju på arbetsplatser, där vi tillbringar mycket tid tillsammans som mycket av smittspridningen sker. Det balanserar mot att en del individer inte mår bra av att jobba hemifrån och att verksamheter påverkas, säger Byfors till DN.

Drygt 81 procent av alla över 16 år har fått två doser coronavaccin i Sverige.

Norge återinför karantänskrav för vissa finländare

Norges nya statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) höll under fredagen sin första coronapressträff för att stävja smittspridningen i landet. Tidigare i veckan rapporterade landets folkhälsomyndighet den högsta dygnssiffran sedan pandemins början.

– Antalet coronapatienter på sjukhus har ökat. Målet är att sjukvården inte ska bli överbelastad, sade Støre. 

Från och med mitten av nästa vecka ska ovaccinerade personer som varit i kontakt med smittade testa sig för covid-19. Ovaccinerad vårdpersonal ska också testa sig två gånger i veckan, och så ökar man testningen på skolor.

Jonas Gahr Støre.
Bildtext Jonas Gahr Støres Arbeiderpartiet vann Norges riksdagsval i september.

Dessutom vill regeringen ge kommuner möjlighet att använda coronapass.

– Vi har fått tydliga besked om att kommunerna behöver hjälp med att hantera smittan, sade Jonas Gahr Støre på pressträffen.

Enligt statsministern planerar man att erbjuda en tredje dos coronavaccin till alla över 18 år under nästa år. Tidigare har rekommendationen om en påfyllnadsdos endast gällt personer som är över 65 år.

Ovaccinerade resenärer över 18 år från flera länder kan behöva sitta i karantän efter inresa till Norge från och med måndag. Det här gäller bland annat för resenärer från vissa regioner i Sverige, Danmark och Finland.

Danmark har återinfört coronapasset

Tidigare i veckan beslöt den danska regeringen att återigen klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom i en månad framöver. Det här efter stigande coronasiffror i landet.

– Vi ligger nu över nivån för smittade och inlagda på sjukhus jämfört med vid samma tidpunkt i fjol, sade statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens tidigare i veckan.

I september slopade Danmark alla sina restriktioner, på grund av låga smittotal och tack vare det höga antalet vaccinerade. Över fyra miljoner danskar har fått båda vaccindoserna, vilket motsvarar 86 procent av invånarna som har rätt till vaccin.

Coronapas-appen på en telefon utanför Tivoli i Köpenhamn-
Bildtext Danmark har återinfört coronapass.

Från och med fredagen är det än en gång nödvändigt att visa coronapass på exempelvis nattklubbar, partybussar, vårdcentraler och sjukhus.

Danmark går till kommunalval på tisdag och flera av kandidaterna har varit tvungna att ställa in sina valkampanjer på grund av en ökad smittspridning och för att de själva blivit smittade, enligt Danmarks radio.

Island skärper restriktioner

Också i Island har man uppmätt de högsta dygnssiffrorna av coronasmitta sedan pandemins början den här veckan. Nu återinför man restriktioner för att bromsa de skenande siffrorna.

Under fredagen beslöt regeringen att skärpa mötesrestriktionerna i landet. Taket för sammankomster är 50, men det kan utökas till 500 om deltagarna kan uppvisa ett färskt negativt coronatest, enligt Rúv.

Katrin Jakobsdottir.
Bildtext Islands statsminister Katrín Jakobsdóttír får sätta på sig munskydd igen.

Restauranger måste stänga klockan 23 och gym får endast ta emot 75 procent av det tillåtna antalet gäster.

Islänningarna måste också hålla en meters avstånd till varandra, och på ställen där enmetersregeln inte går att uppfylla ska man bära munskydd. Munskydd ska också bäras i exempelvis butik eller hos frisören.