Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan fyra miljoner finländare är dubbelvaccinerade – ny covidstrategi tas i bruk på måndag, minister Kiuru exponerad

Från 2021
Krista Kiuru håller pressträff.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har varit en av coronakrisens huvudfigurer. På fredagen meddelar hon att hon exponerats för viruset. Bilden är tagen på torsdagen.
Bild: Nella Nuora / Yle

Samtidigt som över 80 procent av de som är 12 år eller äldre är dubbelvaccinerade börjar vissa områden överväga nya begränsningar. Från och med måndag är det en ny covidstrategi som gäller.

Det var i onsdags som regeringens vaccinmål på 80 procent dubbelvaccinerade 12-plussare uppnåddes. Sedan onsdagen har myndigheterna rapporterat om att åtta fler smittade får sjukhusvård och tre fler intensivvård.

Sammanlagt vårdas 260 smittade på sjukhus, varav 31 på intensivavdelning. På grund av tekniska problem kommer en del av myndigheternas statistik, bland annat coronakartan, att försenas till måndagen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar att 80,3 procent av 12-åringar och äldre har fått två doser coronavaccin. Det är sammanlagt 3,93 miljoner människor. Cirka 86 procent har fått en dos.

Dubbelvaccinerade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) skriver på Twitter att hon blivit exponerad för covid-19. Hon övergår till att jobba på distans för säkerhets skull, säger hon.

Ny coronastrategi efter helgen

Regeringens hybridstrategi har legat på hyllan ett tag i och med att målet på 80 procent vaccinerade först skulle uppfyllas.

I den nya strategin kommer det inte längre att talas om områden som är på basnivå, i accelerationsfasen eller i fasen för samhällsspridning.

I stället kommer de områden där vissa krav uppfylls klassas som områden med samhällsspridning.

Matkustajia Helsingin metrossa.
Bildtext Nya restriktioner kan bli aktuella inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Vad är ett område med samhällsspridning?

Områden med samhällsspridning kan enligt den nya strategin vara ställen där vaccinationsgraden är låg, där belastningen på sjukvården ökar eller där servicesystemet försvagas.

Ett område har samhällsspridning om incidensen är över hundra fall per 100 000 invånare på två veckor, eller mera än 200 bland de som inte är vaccinerade.

Då ett område klassats som ett område med samhällspridning kan sjukvårdsdistrikten bedöma behovet av restriktioner.

Nyland överväger restriktioner, Österbotten redan i full fart

Social- och hälsovårdsministeriet har på fredagen skickat ut instruktioner om det här till sjukvårdsdistrikten. På måndag (15.11) publicerar Institutet för hälsa och välfärd en lista på vilka områden som har samhällsspridning.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har på fredagen förbjudit vissa offentliga tillställningar i Södra Österbotten och Mellersta Österbotten fram till den 5 december. Där är incidensen 145 respektive 308.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade på fredagen att de utreder ifall strängare restriktioner behövs i Nyland. Beslut om det kan fattas nästa vecka. Både i Österbotten och i Nyland kan restriktioner kringgås med covidintyg.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd, STT