Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skänk en värmande gåva genom "Snällhetens vägg" – koncept från Iran landade i Korsholm

Från 2021
En busskur som byggts om för att donera kläder
Bildtext Snällhetens vägg i Smedsby.
Bild: Roger Källman/Yle

I Smedsby i Korsholm har det dykt upp en vägg, på vilken folk kan hänga upp varma kläder som de vill ge bort till någon behövande. "Snällhetens vägg" heter konceptet som letat sig till Finland ända från Iran.

– Det var en i vår styrelse som sett en sådan här vägg i Stockholm och så tog hon hit idén, säger Susanne West som är verksamhetsledare för Folkhälsan i Korsholm.

En kvinna står bland en massa loppisföremål
Bildtext Susanne West
Bild: Roger Källman/Yle

Konceptet "Wall of kindness" uppstod i Iran år 2015. Därifrån har det sedan spridit sig över världen (läs mera på engelskspråkiga Wikipedia).
– Väggarna ser alla olika ut, säger Susanne. Här i Smedsby har vi tagit en gammal busskur, målat den rosa och försett med klädhängare och lådor.

Öppen dygnet runt

Väggen, som finns vid Ellys torg i Smedsby i Korsholm, sattes upp måndagen den 8.11. Den finns där till och med den 21.11.
– Hit kan nu vem som helst komma och lämna en jacka, vinterskor, mössor, halsdukar och så vidare. Så kan någon annan komma och hämta, någon som har stort behov.

Vinterkläder hänger på en vägg
Bildtext Även gamla och begagnade kläder värmer skönt.
Bild: Roger Källman/Yle

Snällhetsväggen är öppen dygnet runt, så det går att föra dit eller hämta bort plagg fast mitt i natten.

– Det är en hel del som har sagt att "hur kan ni göra så där?", "Till kvällen kommer alla grejor att vara slängda runtomkring". Men man måste kunna lita på andra; jag tror på människan jag.

En kvinna och en man står och håller i varsin vinterjacka
Bildtext Siv och Jan-Erik Kjellman hämtade på fredagen ett par vinterjackor till snällhetsväggen.
Bild: Roger Källman/Yle

Att på det här sättet låta sina avlagda kläder gå vidare är både ekonomiskt, ekologiskt och empatiskt. Man hjälper någon annan, samtidigt som man tänker på miljön.

– Vi österbottningar är kända för att vi gärna hjälper till på olika sätt. Det är som talkoarbete, på samma nivå, säger West.

På fredagen berättade Susanne West att det under veckan hämtats massor med kläder till snällhetsväggen. Någon skadegörelse hade inte förekommit.

Diskussion om artikeln