Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Steve Bannon åtalas för trots mot kongressen

Från 2021
Uppdaterad 13.11.2021 00:06.
Vita husets chefsstrateg Steve Bannon anses ha stort inflytande på Donald Trumps främlingsfientliga linje
Bildtext Steve Bannon var i ett skede chefsstrateg i Vita huset.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Det amerikanska justitiedepartementet meddelar att president Donald Trumps långvarige bundsförvant och rådgivare Steve Bannon åtalas på två punkter för trots mot kongressen efter att han vägrat vittna inför det utskott som utreder attacken mot kongressen den 6 januari.

Åtalspunkterna handlar enligt departementet om att Bannon vägrat infinna sig inför utskottet för att vittna och för att han vägrat förse utskottet med dokument som utskottet efterlyst.

Vardera åtalspunkten kan resultera i fängelse på mellan 30 dagar och ett år.

Utskottet anser att Bannon har information som är relevant för att förstå viktiga aktiviteter som ledde till händelserna vid Kapitolium.

Utskottet har hänvisat till Bannons medverkan i aktiviteter som gick ut på att blockera kongressens arbete den 5 januari att fastställa Joe Bidens seger i presidentvalet då Bannon sa att "helvetet kommer att bryta ut i morgon".

Bannon har vägrat vittna med hänvisning till Trumps åsikt, som förkastats av en domare, att han har rätten att definiera uppgifterna som konfidentiella.

Bannon var president Trumps chefsstrateg i Vita huset efter att ha haft en viktig roll i hans kampanj inför presidentvalet 2016. Bannon förblev Trumps rådgivare efter att han lämnade Vita huset.

Ordföranden för det utskott vid Representanthuset som utreder attacken den 6 januari sa tidigare på fredagen att han kommer att rekommendera att också president Trumps tidigare stabschef Mark Meadows kommer att åtalas för trots efter att han vägrade vittna inför utskottet.

Källor: Reuters, AP, AFP