Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britney Spears fri från sitt 13 år långa förmyndarskap: "Jag börjar gråta, det här är bästa dagen någonsin"

Från 2021
Britney Spears poserar och ler på röda mattan. Hon är klädd i en svart klänning.
Bildtext Britney Spears tar nu över kontrollen av sitt liv efter 13 år under förmyndarskap.
Bild: Alamy / All Over Press

Kampanjen #FreeBritney, Fria Britney, är över. En domstol i Los Angeles har beslutat att avsluta sångarens förmyndarskap – med omedelbar verkan. Hennes fall kan komma att revolutionera den amerikanska lagen om förmyndarskap.

Britney Spears tar nu över kontrollen av sin ekonomi och sina fastigheter, värda uppskattningsvis 60 miljoner amerikanska dollar. För första gången sedan februari 2008 får hon leva fritt ekonomiskt, men också rent personligt eftersom hennes förmyndare, pappan, kontrollerat allt från Britneys hälsoangelägenheter och vårdnaden av barnen till karriärbeslut och ekonomi.

Nyheten möttes av gjädjerop utanför domstolen där sångarens fans hade samlats. Britney lade på Instagram ut en video på glada fans med texten:

– Gode Gud, det är galet hur mycket jag älskar mina fans!!! Jag tror jag kommer gråta resten av dagen!!!! Det här är bästa dagen någonsin... Prisa herren, kan jag få ett amen???

På slutet av texten lade hon till hashtaggen #FreedBritney, friade Britney.

Förmyndarskapet har varit mycket kontroversiellt. Enligt experter borde de inte ha fått pågå så länge – speciellt inte efter att Britney kom ut med uppgifter om att förmyndarskapet varit skadligt och traumatiserande.

Britneys mäktiga och starka uttalanden har chockerat landet och hela världen

Britneys advokat Mathew Rosengart om fallet som lär förändra amerikansk förmyndarskapslagstiftning

Pappans agerande under förmyndarskapet kan komma att utredas – Britneys advokat: "Det är upp till Britney"

Glädjebeslutet från domstolen kommer efter att hennes huvudförmyndare, pappan Jamie Spears, togs bort som förmyndare i september. I domstolen konstaterade bägge sidor nu att förmyndarskapet måste ta slut.

– Förmyndarskapet som rör Britney Jean Spears egendom och personliga angelägenheter upphör härmed med omedelbar verkan, konstaterade domaren Brenda Penny.

Domaren konstaterade att det inte längre finns grund för att Britney ska vara under ett förmyndarskap.

Britney deltog inte i gårdagens rättegång, men förde genom sin advokat Mathew Rosengart fram budskapet att hennes pappa aldrig var lämpad att inneha posten som hennes förmyndare på grund av alkoholism och trauma han orsakat henne under barndomen.

Människor jublar under demonstration.
Bildtext Fansen utanför domstolen jublade för Britney, som inte deltog i fredagens rättegång.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

När Rosengart steg ut ur rätten möttes han av glädjerop av fansen som ropade hans namn i kör.

– Det här är en storslagen dag för Britney Spears. För första gången på drygt ett årtionde är det upp till endast en person, Britney, att avgöra vad som sker till näst i hennes liv, säger Rosengart som passade på att tacka alla fans för deras stöd.

Både hennes pappa och mamma deltog i rättegången per telefon. Britney har beskyllt dem båda för förmyndarskapet och hennes dåliga mentala mående. Britneys advokat Rosengart hoppas på en utredning av Jamie Spears agerande under förmyndarskapet. Han konstaterar att Jamie misskött Britneys ekonomi och hälsa.

– Men det är upp till Britney att avgöra hur hon vill gå till väga i fråga om det här, säger Rosengart.

En man i kostym och glasögon står utomhus. Bakom honom syns människor som demonstrerar.
Bildtext Britneys advokat Mathew Rosengart lyckades med det som ingen lyckats hjälpa Britney med tidigare. Han är mycket omtyckt bland Britneys fans.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Extatiska fans: "Det här har vi väntat på"

Rättegången var över efter drygt 30 minuter. Fans utanför domstolen firade nyheten genom att sjunga och dansa till Britneys sånger och kasta konfetti.

– Hon trodde att ingen skulle tro på henne, men hon är en fullt kapabel människa. Vi ser alla Britney som vår vän, säger fanet Danielle Kushner.

Britney har vittnat om att hon under förmyndarskapet inte fått ta ut sin spiral och skaffa fler barn och att hon inte fått gifta sig med sin pojkvän. Hon slutade också uppträda mot slutet av förmyndarskapet och har lovat att hon kommer återuppta scenen efter att allt är över.

– Jag vill att hon [Britney] ska få allt hon vill ha. Hon vill ha barn och hon vill gifta sig. Jag stöder henne till 100 procent, vad hon än vill göra, säger fanet Gloria Amaya.

– Jag är så glad, jag är extatisk. Det här är magiskt och så spännande. Hon har i så många år levt under hemska omständigheter. Det här har vi väntat på – så, så länge, tillägger fanet Neal Wolf.

Människor demonstrerar för Britney Spears. En person håller upp en skylt där det står "It's her circus".
Bildtext Kramar, sång och dans... Stämningen var god när fansen samlades för att visa stöd för Britney. Många höll upp plakat med budskap, ett av dem löd "It's her circus" – en referens till Britneys låt Circus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"The Britney Act" kan ändra amerikanska lagen om förmyndarskap

Britney Spears har varit under ett förmyndarskap sedan februari 2008. Pappan ansökte om att sätta Britney under ett tillfälligt förmyndarskap efter att hon haft en rad sammanbrott. Ett år senare bad han om att göra förmyndarskapet permanent och då fick han mer kontroll över dotterns ekonomi och liv.

Sångaren har upprepade gånger försökt komma ut ur förmyndarskapet, men det har inte gått. De amerikanska förmyndarskapslagarna gör det svårt för en person under förmyndarskap att ansöka om att avsluta förmyndarskapet. För att förmyndarskapet ska ta slut krävs att förmyndaren eller förmyndarna ber om att förmyndarskapet ska slopas.

Britneys pappa har före i år inte gått med på att stiga åt sidan. Ljus i tunneln började synas då en domstol i juli i år fastslog att Britney får rätten att välja en egen advokat som kan hjälpa henne ta sig ut ur förmyndarskapet. Det här kom efter flera uttalanden om hur skadligt förmyndarskapet varit.

Flera politiker har lobbat för en ny lagändring när det kommer till förmyndarskap. Det har kallats The Britney Act. Politiker vill göra det lättare för personer under förmyndarskap att ansöka om att få det avslutat. Med den nya lagen vill man förebygga skadliga förmyndarskap.

Förslaget till ändringar i lagen om förmyndarskap kommer troligtvis tas upp till diskussion i den amerikanska kongressen.

– Britneys mäktiga och starka uttalanden har chockerat landet och hela världen, säger hennes advokat Mathew Rosengart som konstaterar att fallet lär förändra den amerikanska lagstiftningen.

Förmyndarskap i USA är vanligast bland funktionshindrade människor, äldre och personer som lider av demens.

Källor: AFP, Reuters

Britney Spears poserar och ler på röda mattan. Hon är klädd i en svart klänning.

Britney Spears ett steg närmare frihet – pappan tas bort som förmyndare omedelbart

I november ska det utredas om förmyndarskapet avslutas helt.