Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aspergerdiagnoserna bland kvinnor och flickor har sjufaldigats under de senaste 20 åren – men flickor är bättre på att dölja symtomen än pojkar

Från 2021
En liten flicka sitter och pusslar vid ett bord. Hennes rygg är vänd mot kameran.
Bildtext En tredjedel av de som diagnostiserats med asperger det senaste året är flickor eller kvinnor.
Bild: Alamy/All Over Press

Allt fler finländare diagnostiseras med aspergers syndrom, en mild variant av autism. En av dem är Anne som fick diagnosen som 40-åring. Innan det hade hon alltid känt sig lite annorlunda.

Anne*, som bor i huvudstadsregionen, sökte sig till läkaren för tre år sedan. Hon har ända sedan barnsben upplevt sig vara på en annan våglängd än alla andra. Hennes svårigheter i livet kunde förklaras med ett ord: Asperger.

– För 10 år sedan slängde en kompis ut frågan "kanske du har asperger?" Jag funderade på det, men övergav tanken. Jag började fundera på det på nytt och för tre år sedan bestämde jag mig för att söka mig till en undersökning, säger hon.

Som barn blev hon ofta utanför i skolan och hon kunde inte läsa av sociala situationer. Hon hade också andra symtom på asperger redan då, till exempel specialintressen. Hon var som barn mycket intresserad av djur och ett band. Hon gillade också att läsa postnummer och namnlistor.

Svårare att diagnosticera förr

När hon flyttade hemifrån förvärrades problemen. It-studierna och arbetet blev svårare.

– Jag förstod inte alltid vad som förväntas av mig. Socialt umgänge krävde otroligt mycket energi.

Det ledde till utbrändhet och att hennes existerande migrän blev värre – så illa att hon inte kunde titta på datorskärmen. Hon låste in sig hemma.

– Jag har behandlats som en mentalvårdspatient. Jag fick först diagnosen depression och ångest och fick medicin. Men allt stämde inte – livet kändes jobbigt fast mitt humör var bra. Jag tänkte att nu måste det här redas ut och på nätet hittade jag asperger och läste på om det.

Anne är en av många som under de senaste åren fått diagnosen asperger. Under de senaste 20 åren har antalet diagnoser bland kvinnor och flickor sjufaldigats. Bland män och pojkar har diagnoserna blivit tre gånger fler, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Anne fick sin diagnos via den specialiserade företagshälsovården. Diagnosen var en lättnad eftersom den förklarade de problem och svårigheter hon upplevt under hela sitt liv. Hon är glad över den hjälp hon fick och konstaterar att hon inte haft råd med privat vård själv.

Varför blir det vanligare?

Forskarprofessor Mika Gissler vid Institutet för hälsa och välfärd säger att diagnoserna ökat eftersom man nuförtiden bättre känner igen symtomen och syndromet. Det har blivit lättare att diagnosticera asperger. Vetskapen om att kvinnor och flickor är mer benägna att ha asperger gör att man oftare utreder om en kvinnlig patient har asperger.

Allt fler personer med asperger talar också offentligt om sin diagnos, exempelvis klimataktivisten Greta Thunberg, miljardären Elon Musk och skådespelaren Anthony Hopkins. Asperger har också blivit mer synligt i medieinnehåll – i exempelvis serien Bron har polisen Saga Norén asperger.

Greta Thunberg håller upp en arm i luften medan hon håller tal på en klimatdemonstration. I bakgrunden demonstranter i munskydd.
Bildtext Klimataktivisten är en av dem som har asperger. Hon har pratat öppet om det.
Bild: Matteo Bazzi / EPA

Under de senaste fem åren har drygt 4 600 människor i Finland fått diagnosen asperger. Var tredje av dem är kvinna. Enligt den nuvarande uppfattningen har kvinnor och flickor varit underdiagnostiserade i fråga om autismspektrumsyndrom.

Men nu håller situationen på att förändras och det syns hos Autismförbundet. Exempelvis allt fler föräldrar kontaktar förbundet när de misstänker att deras barn är autistiskt.

Flickor bra på att dölja symtom

Symtom på störningar inom autismspektrumet är sociala svårigheter, rutinbeteende och känslighet för stress. Symtomen varierar beroende på kön. Exempelvis flickor med någon autismspektrumstörning har bättre sociala färdigheter än pojkar.

– Flickorna har de vanligaste symtomen, men de kan ofta dölja dem. Flickor kan till exempel lära sig spela roller i olika situationer. Rollerna kan bygga på till exempel hur klassens populäraste flicka eller en tv-karaktär beter sig, säger Gissler.

De specialintressen som flickor med någon autismspektrumstörning ofta har är ofta lite "vanligare intressen" än de som pojkar med samma störning har. Intresset behöver därför inte uppfattas som autistiskt av närstående.

Porträttbild av Mika Gissler.
Bildtext Forskarprofessor Mika Gissler säger att det blivit lättare att diagnostisera asperger. Allt fler pratar om autismspektrumstörningar, vilket ger mer förståelse.
Bild: Yle/Taisto Lapila

Anne har lärt sig om dynamiken i relationer – är nu lyckligt gift och har barn på kommande

I dagsläget jobbar hon som personlig assistent. Aspergern har försvårat hennes liv, men också fört med sig bra saker. Anne säger att det logiskt-analytiskt tänkandet som är vanligt bland aspergerdiagnosticerade hjälper henne lösa problem och kompensera för andra brister.

– Jag känner också att jag bättre än andra förstår andra människor än min egen referensgrupp, till exempel äldre och barn. Tankesättet hos dem med asperger påminner lite om barns sätt att tänka. Båda blir taggade av saker som kan anses vara konstiga. Rutiner är viktiga och båda tröttnar lätt, säger Anne.

Hon säger att hon först som 40-åring lärt sig om dynamiken i relationer mellan människor.

– Jag lärde mig mer om det, observerade andra människor och gick på en dejtingkurs. Jag lyckades bilda ett förhållande och gifte mig. Nu har vi också familjetillökning på kommande, säger Anne.

Anne ser nu till att hon inte tar på sig för många uppgifter under en dag eller en vecka. Eftersom hon inte kan hantera lika mycket som andra människor är det bra att schemalägga också vila.

*Anne heter egentligen något annat. Hon ville vara anonym i STT:s intervju.