Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto: Finskspråkiga personer ryktas vara inblandade i människosmugglingen vid belarusiska gränsen

Uppdaterad 13.11.2021 15:14.
Pekka Haavisto.
Bildtext – Det går rykten om att finskspråkiga personer är inblandade och setts vid gränsområdet på den belarusiska sidan, säger utrikesminister Haavisto.

Det går rykten om att att finskspråkiga personer är inblandade i människosmuggling vid gränsen mellan Belarus och Polen, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) till Yle.

– Jag har inga bevis på det, men det går rykten om att finskspråkiga personer är inblandade och setts vid gränsområdet på den belarusiska sidan, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i Yles Morgonettan.

Från området där de finskspråkiga personerna ryktas befinna sig fortsätter ofta migranternas resor mot EU, men utrikesminister Haavisto kunde inte säga till vilken grad eller hur de finsktalande eventuellt är inblandade i människosmugglingen.

– Det här är givetvis något som vi måste utreda. Vi har en diplomat i Minsk och arbetar för att få fler svar på det här.

Ingen migrantström mot Finland

Samtidigt kunde Haavisto tillbakavisa uppgifterna att Finland skulle vara ett destinationsland för de tusentals migranter som trycker vid den gränsen mellan Belarus och Polen. Det var den tyska tidningen Die Welt som först rapporterade om ett läckt hemligt EU-dokument som påstod att Finland var ett av flera eventuella destinationer.

Haavisto påpekar att hela 8 400 personer tagit sig från Polen via Belarus till Tyskland, samtidigt som Finland tagit emot endast ett tiotal.

– Såvitt vi vet har en stor del av de som passerat den polska gränsen sökt sig till Tyskland.

Om krisen skulle tillta så kan de finländska gränsövergångar, i värsta fall, stängas. Det är något Haavisto vill undvika och säger att de mänskliga rättigheterna behöver beaktas mycket noggrant i ett sådant fall.

"Det här är inte en flyktingkris"

Haavisto var tydlig med att påpeka att läget vid gränsen till EU inte är en flyktingkris utan ett konstgjort hybridhot, något som kan jämföras med en väpnad attack.

– Vi ser att folk kommer till gränsen med beväpnade poliser och soldater bakom sig. Det är en mycket speciell situation att ett land utgör ett säkerhetshot av det här slaget mot ett annat lands gräns.

Både Belarus och Polen har stängt hela gränsområdet. Så sent som på lördag morgon rapporterades ett nytt dödsfall vid gränsen och EU insisterar på att Röda korset ska få komma in på området. Haavisto menar att stängningen av gränsen bryter mot internationella humanitära normer.

– Det är viktigt att Röda korset får hjälpa de hungriga och frusna människorna på båda sidorna om gränsen.

I samband med krisen har stora påtryckningar kommit från ryskt håll. Rysslands president Vladimir Putin har kritiserat EU för att inte leva upp till sina värderingar. Haavisto menar att den typen av påtryckningar är en viktig del av hybridhotet.

– Först tvingas människor i nöd till gränsen och sedan skäller man på EU.

Tror inte Ryssland ligger bakom

Spänningarna mellan Ryssland och Nato har varit påtagliga under senaste tid och att Polen nu anklagar Ryssland för att ligga bakom det som sker gör den eldfängda situationen ännu känsligare.

Men Haavisto säger att president Aleksandr Lukasjenkos tomma hot att stänga gasledningarna till EU pekar på att Ryssland inte planerat operationen tillsammans med Belarus. Ryssland drog nämligen omedelbart mattan under Lukasjenko genom att meddelade att gasen fortsätter flöda.

– Det är förstås en stor fråga om Ryssland ligger bakom det som sker, men jag tror inte det, säger Haavisto till Svenska Yle

På måndag träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera läget - Haavisto hoppas på att beslut om nya sanktioner ska fattas. Sanktionerna riktas mot den krets som ligger nära Lukasjenko.

– Jag hoppas det finns bred enighet bland ministrarna för det femte sanktionspaketet. 

Det sista stycket har lagts till i artikeln klockan 15.12