Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska passningen efter att sensationella zorromålet stal showen: "Ska bli kul att göra en del finnar irriterade i morgon"

Från 2021
Stökigt framför målet mellan Sverige och Ryssland.
Bildtext Det blev stundvis stökigt mellan svenskarna och ryssarna.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Sveriges Tre Kronor bjöd ryssarna på den andra raka förlusten i EHT-turneringen. Men 16-åringen Matvei Mitjkov var namnet på allas läppar efteråt. Ett supermål, säger tränaren Sergej Zubov.

Den ryska strategin att skicka något som i praktiken är ett U20-landslag till EHT-turneringen i Helsingfors bad frukt i fjol – men i år verkar segrarna inte komma.

I brist på vinster bjuder lagets supertalanger istället på stor show.

16-årige Matvei Mitjkov blev i Helsingfors den yngsta landslagsspelaren i den ryska dressen någonsin och på lördagen visade han varför. Mitjkov satte in 1–1 i period två på spektakulärt sätt – ett zorromål.

Se video på fullträffen här (Twitter).

– Det ser man inte ofta. Han hade bokstavligen en bråkdels sekund på sig att fatta beslutet. Ett supermål, hyllar den ryska lotsen Sergej Zubov sin talang efteråt enligt sajten Sports-Ekspress.

Målet var Mitjkovs första i landslaget och Rysslands första fullträff i EHT för säsongen. Men det räckte inte långt.

Carl Klingberg stod för två baljor då Tre Kronor till slut vann med 4–2. I morgon ställs svenskarna traditionsenligt mot Lejonen, som i sin tur möter Tjeckien senare i kväll.

– Det blir riktigt roligt. Finland har ett bra lag och det kommer bli bra tryck. Det ska bli kul att göra en del finnar irriterade i morgon också, säger Klingberg till SVT.