Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hela känsloskalan användes när Finland bäddade för rysare i VM-kvalet – Markku Kanerva efter tunga segern: "En av mina största som förbundskapten"

Från 2021
Uppdaterad 13.11.2021 20:36.
Finland firar bortaseger mot Bosnien.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Glädje, besvikelse, oro, spänning, stolthet – Markku Kanerva hann gå igenom alla möjliga känslor i VM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina. "Jag rankar det här som en av mina största segrar som förbundskapten", säger Kanerva.

Det fanns mycket att sortera efter nittio minuter fotboll i Zenica. Framför allt en blytung, blåvit triumf i VM-kvalet.

Finland slog Bosnien-Hercegovina med 3–1 och skapar bästa möjliga utgångsläge inför den sista omgången i kvalet. Finland passerade Ukraina och har hand om playoffplatsen inför avslutningen.

Finland har två poäng mer än Ukraina då båda lagen har en match kvar att spela.

– Jag hoppas innerligt att Bosnien slår Ukraina. Jag önskar dem verkligen lycka till, konstaterade en helnöjd Markku Kanerva när han mötte medierna på matcharenan.

Att summera matchen tog sin lilla stund för Finlands förbundskapten.

– Det blev tufft, speciellt när vi fick en utvisning. Jag är väldigt nöjd med hur vi krigade på med tio man. Vi försvarade oss väl och gjorde dessutom två mål med decimerat manskap. Det har nog aldrig hänt i min tränarkarriär – speciellt inte mot så här tufft motstånd.

Programmet är inte längre tillgängligt

Segern rankas högt

När Finland mötte Bosnien i EM-kvalet för två år sen var det en överkörning. Då låg känslorna vid nollpunkten, nu var de över hela Zenica.

– Man fick gå igenom hela känsloskalan: glädje, besvikelse, oro, spänning. Till slut stolthet. Jag är oerhört stolt över vår insats.

– Det var ändå en överraskning att jag höll mig så lugn vid sidlinjen. Jag litade på mina spelare. Sättet som spelarna samlade sig på efter paus var otroligt. Vi förtjänade segern.

Markku Kanerva firar seger.
Bildtext Markku Kanerva bjöd på en sedvanlig segergest.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Det har snart gått fem år sen Markku Kanerva fick ta över som förbundskapten efter Hasse Backes 2016. Det har blivit många matcher och vinster, men tunga bortasegrar finns det inte för många av.

– Jag rankar det här som en av mina största segrar som förbundskapten. Då tar jag i beaktande kvaliteten på motståndet och hur matchen framskred. Det här var en lagseger. Då kan alla vara nöjda.

Han får medhåll av Robin Lod – Finlands andra målskytt i matchen.

– Definitivt en av de finaste bortasegrarna i min landslagskarriär. Utspelningen för två år sen gav kanske inte tro på det här, men det berättade också hur vi inte skulle göra.

Reser hem direkt

Finland hämtade sig efter en svag start och tog över i första halvlek. Teemu Pukki brände en straff och Marcus Forss satte 1–0, men då halvleken kröp mot slutminuterna satte Jukka Raitala in en onödig satsning som präglade resten av matchen.

Raitalas utvisning påverkade matchbilden, men Lod och Daniel O'Shaughnessy stängde matchen med sina mål efter paus.

– I försvarsspelet påverkar det inte så mycket att vara en man mindre. Det blir svårare att pressa deras mittbackar, men vi har ändå åtta man på rätt sida, säger Kanerva.

– Vi visade vår starka sammanhållning. Det gick inte enligt manus, men vi anpassade oss till matchen. Det är lätt att göra jobbet när man vet att de andra också gör det, säger Lod.

Nu packar Finland omgående väskorna, sätter sig på flyget och reser hem till Helsingfors. Sen blir det en kort uppladdning inför tisdagens kvalavslutning mot Frankrike.

– Vi visste att vi behöver fyra poäng för att säkra andraplatsen. Nu är tre av dem hemma. Det var en väldigt viktig seger och mentalt lyfter det här oss rejält. Stämningen ligger på topp, säger Kanerva.

Diskussion om artikeln