Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 70 döda i fängelseupplopp i Ecuador – i samma område där över 100 personer dog i ett upplopp i september

VAkter vid fängelse
Bildtext Militärpolis står vakt utanför fängelset Guayas 1 efter det våldsamma och dödliga upploppet.

Minst 68 fångar har dött i ett dödligt fängelseupplopp med pistoler i fängelset Guayas 1 i Guayaquil i Ecuador, rapporterar AP. Upploppet varade i åtta timmar. Det senaste upploppet som skedde i september, ledde till att 119 fångar dog varav vissa halshöggs.

De lokala myndigheterna har sagt att upploppet orsakats av rivaliserande fängelsegäng som har koppling till internationella drogkarteller.

– Fångarna försökte spränga en vägg med dynamit för at komma in i paviljong 2 för att kunna utföra en massaker. De brände även madrasser i ett försök att dränka sina rivaler i rök, sa guvernören för provinsen Guayas Pablo Arosemena enligt AP.

Gänget i paviljong 2 hade ingen ledare, eftersom hen frigetts, och maktvakuumet anges som orsaken bakom upploppet.

Ytterligare 12 personer skadades, och pistoler och bomber konfiskerades.

Enligt AP cirkulerar bilder och videor från upploppet av kroppar, vissa brända, liggandes på marken på sociala medier.

Nästan 300 fångar har dött under det senaste året på grund av fängelsesystemet, där tusentals fångar som hör till rivaliserande gäng tar till våldsamma sammandrabbningar som ofta eskalerar till upplopp.

I oktober utlyste Ecuadors president Guillermo Lasso undantagstillstånd i landets fängelsesystem som bland annat ger möjligheten att kalla in militären för att återställa ordningen.

Svår trängsel, resursbrist , brist på kompetent personal och korruption är endast några saker som Ecuadors fängelsesystem lider av, vilket har lett till att de kriminella gängen i praktiken styr fängelserna.

Källa: AP, AFP