Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HC Tallinn bjöd BK-46 på bra motstånd i handbollsligan – Karislaget ryckte i andra halvleken och vann matchen

Uppdaterad 14.11.2021 17:11.
En spelare försöker komma förbi två försvarare.
Bildtext Robin Sjöman gjorde comeback i BK-tröjan. Har pressas han hårt av HC Tallinns Marek Karu (22) och Markus Oliver Mädo.

Estniska HC Tallinn pressade förhandsfavoriten BK-46 i 40 minuter, men sedan tröt orken. Karislaget gjorde jobbet i andra halvleken och seriepoängen stannade i Västnyland.

Matchen slutade 25-21 (11-12).

Gästerna började starkt i matchen som spelades i Karis idrottshall. Hela första halvleken och tio minuter in i andra halvleken verkade det som om esterna höll i taktpinnen.

BK-spelarna missade frilägen och gjorde en del felbeslut i såväl anfallsspelet som i försvaret. Gång på gång kunde gästerna överlista BK-försvaret och Rony Léven i hemmamålet.

Till andra halvleken kom ett piggare BK-46 som också sakta men säkert tog kommandot i matchen. Under sista kvarten spelade antagligen BK:s något bredare spelartrupp in och HC Tallinns spelare verkade trötta.

Gästernas lagkapten Kaspar Lees var ändå rätt nöjd med sitt lags spel.

– Speciellt i första halvleken spelade vi bra och vår målvakt (Armis Priskus) var strålande, sade Lees efter slutsignalen.

Oscar Kihlstedt fick mycket ansvar

BK:s Oscar Kihlstedt fick mycket ansvar i ryggsjuke Nico Rönnbergs frånvaro.

– Det kändes skönt att få mycket ansvar. Vi missade många lägen i första halvleken och det gjorde jag själv också, sade Kihlstedt.

Han gillade stämningen i hemmahallen.

– Det är roligt att spela när vi har folk på läktarna. Flera får gärna komma och se på våra matcher.

Sebastian Säkkinen skjuter ett hoppskott.
Bildtext Sebastian Säkkinen och hans lagkamrater i BK-46 hade svårt att överlista HC Tallinns målvakt Armis Priskus.

BK spelar sin följande hemmamatch på lördag (20.11) mot Helsingfors IFK. Matchen spelas i Karis idrottshall. På onsdag (17.11) möter BK-46 Åbo IFK på bortaplan.

BK saknade också Markus Viitkar som hade fått något slags rytmstörningar natten mot lördag.

– Han var tvungen att uppsöka sjukhuset, men vi hoppas att det inte är något allvarligare. Antagligen är han borta en tid, säger BK-tränaren Andreas Rönnberg.

Robin Sjömans comeback

För matchen mot HC Tallinn hade BK lyckats värva en fullgod ersättare för Viitkar. Stora och starka Robin Sjöman gjorde comeback i ligan och gjorde det bra.

– Han har spelat med Akademilaget i division 1 och inte var han särskilt svår att övertala att komma med till den här matchen. Hoppas han fortsätter säsongen ut, säger Andreas Rönnberg.

BK-tränaren tror att Nico Rönnbergs ryggskada inte är särskilt allvarlig.

Oscar Kihlstedt spelade bra såväl framåt som i försvaret och redan nämnda Robin Sjöman var svårstoppad för Tallinnförsvaret. Mikael Heinonen som tog över ansvaret i BK-målet redan halvvägs in i första halvleken stod för en rad snygga parader.

I gästernas lag var målvakten Armis Priskus klar etta. Speciellt i första halvleken gjorde han många stiliga räddningar. Framåt var Oleksii Scherbak farlig i första halvleken, i den andra lyckades han inte så bra.

Niko Tillan och Magnus Roth dömde inför drygt 350 åskådare. Matchprotokollet finns på Handbollsförbundets webbplats.

Serietabellen och skytteligan finns på Yles text-tv sidan 260.

HC Tallinn spelar sin följande match redan i morgon, söndag (14.11). Esterna spelar då mot Sjundeå IF i Sjundeå.

Artikeln uppdaterad 14.11 klockan 12:00 med uppgiften att BK spelar sin följande match redan på onsdag.