Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas startar från pole position i Brasilien efter taktisk fullträff i sprinten – mäktig upphämtning av bestraffad Hamilton: "Inte över ännu"

Från 2021
Valtteri Bottas leder fältet in i kurva 1 på Interlagos.
Bildtext Valtteri Bottas var klart snabbast i starten.
Bild: XPB Images / All Over Press

Lördagen tillbringades i juryrummet – och efter en lång övervägan åkte Lewis Hamilton på ett tungt straff inför kvällens sprint. Men han fick flankstöd av Valtteri Bottas, som slog Max Verstappen.

Det blev en synnerligen dramatisk dag i F1-kulisserna.

Jo, Lewis Hamilton skulle petas ner fem placeringar i startfältet, det visste alla. Men då tävlingsjuryn i Brasilien meddelade att britten hamnat under lupp för andra regelbrott såg VM-racet ut att kunna avgöras.

Det var tills Max Verstappen också plötsligt hamnade i juryns tänder.

Vad var det som hade hänt?

Hårt straff för Hamilton

Lewis Hamiltons bil var regelvidrig i kvalet, där britten var i en klass för sig. Efter kvalet granskades bilen och funktionärerna märkte att DRS-luckan i bakvingen var för stor.

Max Verstappen bröt i sin tur mot parc fermé-reglerna. Närmare bestämt rörde han vid sin egen och Hamiltons bakvinge efter att ha parkerat den efter kvalet – strängt förbjudet det också.

Straffen: böter på 50 000 dollar åt Verstappen – diskvalificering i kvalet för Hamilton.

Det innebar i praktiken att Hamilton skulle vara tvungen att starta längst bak i fältet i säsongens sista sprint. Verstappen inledde tävlingen som avgör startordningen i söndagens tävling från ruta ett.

Mercedes hade ändå ett joker i ärmen: Valtteri Bottas, som nu startade från ruta två.

Superstart bäddade för Bottas sprintseger

Det verkade råda konsensus om att de mjuka däcken som Pirelli trollat fram till Brasilien inte höll måttet. Eller att de närmare bestämt inte skulle hålla tillräckligt länge för att vara värda att använda ens i sprinten.

Mercedes la ändå mjuka däck under Bottas bil – och chansningen bar frukt. Bottas flög förbi Verstappen i starten och tog hand om ledningen redan i den första kurvan.

Verstappen tvingades dessutom kapitulera mot Carlos Sainz, som likaså fick försöka förvalta de mjuka däcken som grusades sönder hela tiden.

VM-ettan tog sig snabbt förbi Ferrarin, tog rygg på Bottas – men kom inte förbi. Tvärtom klarade Bottas av att hålla Verstappen bakom sig hela vägen och kom i mål som etta.

– Däcken var slutkörda, de räckte precis, konstaterade Bottas i stallets radio. Sainz var klart mer illa ute, men lyckades i sin tur hålla Sergio Perez bakom sig och slutade trea.

– Starten var avgörande. Det var en chansning, men det gick vägen för oss. Taktiken fungerade perfekt, förklarade Bottas i tv-intervjun.

Lewis Hamilton då? Den regerande världsmästaren visade precis hur stark han kan vara.

Hamilton imponerade, startar från ruta tio

Hamilton plockade placering efter placering och låg sjua med fem varv kvar. Delvis tack vare att Kimi Räikkönen, som i bästa fall kunde ha varit aktuell för en plats bland de tio främsta, krockade med sin stallkamrat Antonio Giovinazzi och hamnade av banan.

Avståndet upp till Charles Leclerc och Lando Norris var ändå flera sekunder och kampen att jaga ikapp dem såg lönlös ut.

Men ändå lyckades Hamilton ta sig förbi dem båda och kom i mål som femma. Det betyder i klarspråk att han startar från ruta tio.

– Det är inte över ännu, konstaterade Hamilton i stallets radio.

Räikkönen startar från ruta 18 efter att ha kört om Haas-bilarna efter sin krock.

Diskussion om artikeln