Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tredje parlamentsvalet i Bulgarien i år – trots rasande coronavåg riskerar landet fortsatt politiskt dödläge

Från 2021
Valfunktionärer förberedde sig i en vallokal i Bulgariens huvudstad Sofia på söndag morgon.
Bildtext Valfunktionärer förberedde sig i en vallokal i Bulgariens huvudstad Sofia på söndag morgon.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU:s fattigaste medlemsland går till val för tredje gången på drygt sju månader. Under veckan har antalet döda i covid-19 i Bulgarien tillhört de högsta i hela världen. Den ekonomiska krisen är svår. Landet skulle behöva en fungerande regering, men det är inte sagt att det lyckas efter det här parlamentsvalet heller.

– Vi måste alla rösta, men jag är också rädd för att det ska vara förgäves. Jag har inte mycket hopp, säger 68-åriga Milena Stoyanova till nyhetsbyrån AFP i Bulgariens huvudstad Sofia.

Valdeltagandet förutspås bli lågt, dels på grund av misstron till politikerna och för att människor är innerligt trötta på valen som avlöst varandra, dels på grund av den svåra smittvågen som landet drabbats av.

Ett lågt valdeltagande kan gynna landets långvarige premiärminister Bojko Borisov och hans konservativa Gerb-parti. Det trots att inget parti velat regera med korruptionsanklagade Borisov efter årets två tidigare parlamentsval i april och i juli.

Bulgarien är ökänt som EU:s mest korrumperade land

Borisov anklagas för att oskäligt ha gynnat rika affärsmän i olika sammanhang och skyddat dem från utredningar och åtal. Det har förekommit stora demonstrationer mot honom och stödet för honom har försvagats under det senaste året.

Borisov, som har varit Bulgariens starke man sedan 2009, har en hel del lojala anhängare kvar. Hans parti förutspås få flest röster också i dagens val. De flesta politiska bedömare i landet är ändå övertygade om att han inte har tillräckligt stöd eller villiga samarbetskumpaner, för att få makten den här gången heller.

Bojko Borisov höll en presskonferens i Sofia den 11 november.
Bildtext Bojko Borisov höll en presskonferens i Sofia den 11 november.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Korruptionen är en stor valfråga, precis som i samband med de tidigare valen i år. Protestpartiet ITN, som landade nästan jämt med Borisovs GERB-parti efter det senaste valet, kan klara sig rätt bra, men ett helt nytt parti förutspås få ännu större framgång.

Det nya centerparitet kallar sig "Vi fortsätter förändringen" och grundades av två Harvard-utbildade yngre män, Kiril Petkov och Asen Vasilev,för bara några veckor sen. De har båda fungerat som tillförordnade ekonomi- och finansministrar.

Asen Vasilev och Kiril Petkov har snabbt vunnit stöd för sin antikorruptionslinje. Här en valaffisch med de två herrarna.
Bildtext Asen Vasilev och Kiril Petkov har snabbt vunnit stöd för sin antikorruptionslinje. Här en valaffisch med de två herrarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Petkov och Vasilev har överraskande snabbt vunnit stöd för sin reformagenda.

Bara drygt 23 procent bulgarerna fullvaccinerade

Under den gångna veckan har över 200 bulgarer dött i covid-19 varje dag. En dag låg dödstalet på 334. Över 8 000 människor vårdas för covid-19 på bulgariska sjukhus just nu, ungefär 700 av dem på intensivvården.

I dag, lördag, rapporterades om tre coivdpatienter som dog i en brand på ett sjukhus i sydöstra Bulgarien.

Bara drygt 23 procent av 6,9 miljoner bulgarer är fullvaccinerade.

– Det råder en känsla av kaos, säger statsvetaren Antonij Todorov till AFP.

Det skulle behövas en fungerande regering för att råda bot på både hälsokrisen och den ekonomiska krisen i landet.

Källor: AFP, Reuters, AP