Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Imponerade insats av Iivo Niskanen i den sämre stilen – slog ryska stjärnorna med klar marginal

Uppdaterad 14.11.2021 14:49.
Iivo Niskanen åker under FM 2021.

Iivo Niskanen visade redan i gårdagens klassiska lopp att han är i finfin form just nu, och i dagens fristilslopp imponerade han stort. Niskanen vann tävlingen över 15 kilometer med nio sekunder före Sergej Ustiugov.

Iivo Niskanen har många gånger visat att han år svårslagen då det handlar om tävlingar i klassisk stil, men den fria tekniken har orsakat skidkungen större problem. Niskanen har ändå gjort en målmedveten satsning på skejt i några år och blixtrat till vid några tillfällen.

Dagens fristilslopp i Muonio var verkligen ett sådant tillfälle. Niskanen gjorde ett panglopp och slog hela den ryska armadan på 15 kilometer.

– Den här segern smakade verkligen bra. I säsongens första tävlingar är förhoppningarna större på den klassiska stilen men jag tar med glädje emot alla resultat som jag får i fristil, säger Niskanen till Yle.

Niskanen gick ut i ett ruskigt tempo och höll hela vägen. Finländaren ledde med fem sekunder före Sergej Ustiugov efter det första femkilometersvarvet, efter tio kilometer var luckan 11,7 sekunder och i mål var han 9,1 sekunder snabbare än ryssen.

Ustiugov var den enda åkaren som bjöd Niskanen på lite motstånd. Trean Aleksej Tjervotkin var över 20 sekunder långsammare än Niskanen och fyran Denis Spitsov förlorade med nästan en halv minut.

– Jag fick en bra start och på sista varvet kunde jag vila lite då jag åkte ikapp Spitsov. Jag har satsat lite mindre på fristil nu än tidigare år så det är skönt att se att jag inte tappat något, säger Niskanen.

Av de norska åkare som kom till start i loppet gjorde Daniel Stock den bästa insatsen. Han slutade sjua och blev slagen av Niskanen med 44,4 sekunder.

Ytterligare två finländska åkare gick in bland de 30 bästa i loppet. Johannes Vuorela slutade på 24:e plats medan Jonni Mukkala var 29:e man.

Resultat:

Herrar 15 kilometer (f):

1. Iivo Niskanen FIN 32.58,1
2. Sergej Ustiugov RUS +9,1
3. Aleksej Tjervotkin RUS +21,7
4. Denis Spitsov RUS +27,8
5. Ivan Jakimusjkin RUS +34,2
6. Artem Maltsev RUS +38,7
7. Daniel Stock NOR +44,4
8. Thomas Bing GER 52,6
-----------
24. Johannes Vuorela FIN +1.38,0
29. Jonni Mukkala FIN +1.57,7