Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Jag har känt mig helt maktlös" – företagaren Essi Jäntti fick till slut nog och brottsanmälde smutskastningen

Från 2021
Kvinna i gul reflexjacka och mössa står utomhus i nysnö, ser in i kameran. I bakgrunden står en häst och äter hö.
Bildtext Essi Jäntti gläds åt att se shirehästen Mandi och stallets övriga invånare trivas. Bara en sak med företagandet har varit tyngre än hon på förhand kunde ana: Det anonyma näthatet.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

År 2018 startade Essi Jäntti sitt företag, Finnby stall. Nästan genast inleddes smutskastningen mot verksamheten, som skiljer sig något från det typiska ridstallets. Näthat drabbar numera allt fler företagare.

Det faller blötsnö till marken medan den ståtliga shirehästen Mandi glupskt slickar i sig de sista resterna av en portion gröt. Intill står Essi Jäntti och skrattar åt aptiten.

– För en häst smakar det så gott som alltid med mat.

På Jänttis stall i Finnby i Vasa finns ett tiotal hästar och verksamheten går ut på att hästarna får leva ett så arttypiskt liv som möjligt.

Fokus ligger på hästarnas välmående, berättar Jäntti.

Hästarna hålls inte i bås, utan får röra sig fritt dygnet runt, året runt. Hästarna skos inte, i stället sköter man flitigt deras hovar. Man använder heller inga betsel eller andra redskap som kan orsaka smärta för djuren. Hästarna lär sig fint utan tvångsmedel, det behövs bara positiv bekräftelse.

Och metoderna betalar sig tillbaka, menar Jäntti. Hästarna trivs med människorna och söker sig frivilligt till dem.

– Nackdelen är att många människor saknar kunskap om vårt sätt att jobba. Det kan vara en chock att se våra hästar gå utomhus i alla väder, men de får alltså välja själva när de söker sig under tak.

Smutskastning som eskalerade

Nästan genast som Jäntti hade startat sin verksamhet började de elaka kommentarerna dyka upp, anonymt på forum som Hevostalli, Facebook och Jodel.

– Folk kommer med felaktig information om oss, förfasar sig över vår verksamhet och sprider rena lögner.

Även djurskyddsanmälningar har gjorts mot stallet, men Jäntti har fått fina papper av djurskyddsmyndigheterna.

– Då vi granskades sa inspektören att våra hästar lever i ett paradis.

Stor svart häst står på gårdsplan och äter hö.
Bildtext Mandi låter sig inte störas av att Yle Österbotten är på besök.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Till viss mån hade Jäntti räknat med att få svara på frågor. Hon är själv aktiv på sociala medier och marknadsför där de tjänster som stallet erbjuder. Men trots hennes försök att besvara och bemöta sakligt så förvärrades smutskastningen.

– Till slut blev skriverierna så hemska att nya kunder hörde av sig för att avboka redan bokade tider, de undrade om det som skrivs om oss är sant.

Jäntti valde då att kontakta Brottsofferjouren. Där fick hon rådet att göra en brottsanmälan, vilket hon också har gjort.

– Av polisen har jag fått beskedet att mitt fall utreds som ärekränkning. Så nu kan jag bara vänta. Jag hoppas att det ska klarna vem som ligger bakom näthatet och att det ska sluta helt enkelt.

Allt vanligare att företagare drabbas

Jäntti är inte ensam om att drabbas av anonyma påhopp i sin roll som företagare. Det konstaterar Hippi Hovi, som är vd vid Kust-Österbottens Företagare.

Till viss del är det en utveckling som går hand i hand med den övriga trenden exempelvis på sociala medier, där man inte drar sig för att uttrycka sig grovt eller ens för att sprida osanningar, tror han.

– Företagarna får sin del av det hela. Tyvärr, ska vi säga.

Mansperson står utomhus med grön gräsmatta och rödtegelbyggnad i bakgrunden.
Bildtext Hippi Hovi säger att han under sina åtta år på Kust-Österbottens Företagare tyvärr har sett en ökning av antalet företagare som drabbas av elaka och ofta osanna skriverier.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Hovi berättar att föreningens medlemmar relativt ofta tar kontakt och undrar vad de ska ta sig till eftersom de drabbats av någon typ av påhopp på nätet.

– Inte varje vecka men nog varje månad blir vi kontaktade. Som tur är kan vi erbjuda lite juristhjälp.

Behövs det?

– Det behövs, utan vidare.

I en del fall handlar det enligt Hovi bara om en missnöjd kund som uttrycker sig grovt eller fult, andra gånger är det betydligt värre och kan klassas som systematisk smutskastning. Att företagare brottsanmäler det de råkar ut för är inte vanligt, men det förekommer, uppger Hovi.

– Under mina åtta år vid Företagarna i Finland har det här fenomenet ändå ökat och framför allt har det blivit grövre.

Kan skada företagets ekonomi och stjäl företagarens krafter

På sikt kan åtminstone de grövre fallen även leda till ekonomisk skada för företaget, påpekar Hovi.

– Det påverkar ju företagets varumärke skadligt.

Vilka råd brukar ni ge?

– Om det är grovt så ska man reagera. Och det är ofta viktigt att svara, fastän det kan verka lönlöst ibland. Men man kan räkna till tio innan man svarar och sedan sakligt bemöta det som man blivit anklagad för.

Hovi påpekar att en del av de företagare som tar kontakt känner sig ledsna och uppgivna, särskilt om de elaka skriverierna pågått länge.

– Dessutom har ju en företagare massor att tänka på annars och tidsmässigt är sådant här bort från det man borde göra.

Precis så gick det också för Essi Jäntti vid Finnby stall. Att hantera smutskastningen tog alltför mycket av hennes tid och krafter.

– Det har varit hemskt och fruktansvärt stressande. Jag har känt mig helt maktlös. Men nu säger jag ifrån, jag vill inte behöva stå ut med det här längre.