Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike stänger ned samhället för ovaccinerade för att undvika att "sjukvården kollapsar"

Från 2021
Alexander Schallenberg fotograferad nerifrån medan han tittar åt sidan. Han är klädd i kostym och har glasögon på sig.
Bildtext Förbundskansler Alexander Schallenberg kallar Österrikes vaccintäckning "skamligt låg" och uppmanar alla att vaccinera sig.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Österrikes coronaläge har försämrats hastigt de senaste veckorna och nu införs restriktioner för ovaccinerade i hela landet. Det beslöt förbundskansler Alexander Schallenberg och regionernas regeringschefer i dag.

De stränga restriktionerna för ovaccinerade infördes redan tidigare i de hårt drabbade regionerna Oberösterreich och Salzburg, men utvidgas alltså nu till hela Österrike. Beslutet träder i kraft vid midnatt natten till måndag.

I praktiken innebär det ett slags utegångsförbud för ovaccinerade, som enligt förbundskansler Schallenberg endast kommer få lämna sina hem "i undantagsfall".

Det här omfattar bland annat matinköp, läkarbesök, skola och studier och för att utöva sin religion. Restriktionen gäller inte barn under tolv år.

Österrikes coronaläge har drastiskt förvärrats på sistone, och på lördagen registrerades över 12 000 nya coronafall. Landets incidens ligger nu på drygt 814 per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna.

Förbundskansler Schallenberg kallar landets vaccintäckning på drygt 65 procent "skamligt låg".

– Med den här täckningen kommer vi att fastna i den här onda cirkeln, säger Schallenberg.

Stränga regler redan tidigare

Enligt beräkningar från den österrikiska nyhetsbyrån APA kommer de nya restriktionerna träffa kring två miljoner österrikare, som varken är vaccinerade eller tillfrisknade från covid-19.

De nya restriktionerna kommer ovanpå redan rätt så stränga regler. Redan sedan början av november har den så kallade 2G-regeln (tyska för vaccinerad eller tillfrisknad) gällt för att gå på krog eller offentliga evenemang och 3G (vaccinerad, tillfrisknad eller testad) på arbetsplatser.

Den österrikiska regeringen säger att de nya restriktionerna utgör en miniminivå för regler, och att regionerna givetvis får tillämpa ännu strängare regler om de så vill.

De nya restriktionerna för ovaccinerade gäller till en början i två veckor fram till den 24 november, varefter regeringen ska ompröva beslutet.

Källor: ORF, BR, APA