Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Makthavarna i Ryssland vill inte se sanningen om det förflutna och därför hotas nu människorättsorganisationen Memorial av nedläggning

Från 2021
Memorials rundvandring i Moskva.
Bildtext Memorial ordnar rundvandringar i Moskva. I bakgrunden syns det ökända KGB-kvarteret Lubjanka.
Bild: YLE/ Kerstin Kronvall

I år är det hundra år sedan den sovjetiske kärnfysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov föddes. Han var med om att grunda människorättsorganisationen Memorial och tack vare honom lyckades man registrera den i Sovjetunionen.

Organisationens mål är att ta fram sanningen om förtrycket mot medborgare under Sovjettiden. Nu hotas Memorial av nedläggning.

Förra veckan fick Memorial helt överraskande ett brev från det ryska åklagarämbetet som kräver att organisationen läggs ner.

Åklagarämbetet ställer Memorial inför rätta för att ha brutit mot reglerna för utländska agenter. Åtalsskriften innehåller inga detaljer om vad Memorial har gjort fel.

På Memorial i Moskva säger styrelseordföranden Aleksandr Tjerkasov att man har följt alla krav även om de har varit absurda.

Kvinna med blomma och ljus i handen.
Bildtext Många har smärtsamma minnen av Sovjetunionen.
Bild: YLE/ Kerstin Kronvall

Bevarar de förtrycktas historia

Medborgarorganisationen Memorial förvaltar ett stort bibliotek och ett omfattande arkiv med information om dem som dömdes och dödades under det sovjetiska förtrycket.

Organisationen ordnar varje år uppläsning av namnen på de dödade. Det gör man för att återupprätta de oskyldigas heder och för att de inte ska falla i glömska.

I Moskva har Memorial ett museum över Gulag.

Gulag är idag ett samlingsnamn för de sovjetiska fånglägren. Memorial ordnar bland annat föreläsningar, seminarier och diskussioner om det som hände i Sovjetunionen. Också rundvandringar till platser som har med förtrycket att göra ordnas och de drar vanligtvis en stor publik.

Memorials medlemmar läser upp namnen på dödade under Sovjetförtrycket.
Bildtext I slutet av oktober varje år läser man upp namnen på dödade under Sovjettiden.
Bild: YLE/ Kerstin Kronvall

Makthavarna har rötter i Sovjetregimen

Jan Ratjinskij som är styrelseordförande i Internationella Memorial anser att hotet om nedläggning hänger ihop med de ryska makthavarnas ovilja att se sanningen om det förflutna.

Sovjetunionens förtryckshistoria är rörig.

Den marxistiska idén om jämlikhet och rättvisa korrumperades av bolsjevikerna, men det är ändå svårt att göra upp med det förflutna. Delvis beror det på att samma personer sitter kvar vid makten.

Tyvärr finns det många höga makthavare i Ryssland som har ett förflutet i den kommunistiska säkerhetstjänsten, för dem är det obekvämt att konfronteras med sanningen

― Jan Ratjinskij, styrelseordförande i Internationella Memorial

Miljontals människor dömdes oskyldigt till arbetsläger i Sovjetunionen, och väldigt många dog under oklara omständigheter. Det fanns de som angavs av sina grannar, bekanta eller släktingar. I Ryssland har man aldrig gjort upp med arvet från Sovjetunionens förtryck.

Det beror delvis på att det inte fanns någon klar uppdelning av skyldiga och offer, hela systemet byggde på angivelser och den som en dag var maktens favorit kunde följande dag dömas till döden.

Grå minnessten från fånglägret Solovki.
Bildtext Den här minnesstenen kommer från fånglägret Solovki, ett av fånglägren o Sovjetunionen.
Bild: YLE/ Kerstin Kronvall

Hårda krav på den som stämplas som utländsk agent

Lagen om utländska agenter stiftades 2012 och gällde till en början endast organisationer. Senare inkluderades också medier och efter en ändring 2019 kan också enskilda personer dömas som utländsk agent.

Många av de organisationer och massmedier som har stämplats har upphört med sin verksamhet eller flyttat den utomlands. Memorial dömdes till utländsk agent 2014.

En utländsk agent är enligt lagen någon som arbetar politiskt och får pengar från utlandet. Den som finns på listan över utländska agenter måste redovisa alla sina inkomster och utgifter samt märka allt de publicerar med en text om att de är agentstämplade.

Rättegången mot Memorial börjar i Moskva den 25 november.