Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanada klart bättre än Damlejonen i tre repriser: "Visade kravnivån just nu – vi är inte där"

Petra Nieminen kämpar mot kanadensiska spelare.
Bildtext Petra Nieminen i farten mot Kanada.

I enstaka matcher kan vi retas med dem, men inte slå dem just nu. Där Damlejonens slutsatser efter de tredubbla träningsmatcherna mot OS-guldfavoriterna Kanada. Den tredje matchen slutade också i seger för Lönnlöven.

Tre matcher. Tre mål framåt. 17 bakåt.

Man behöver inte vara världens främsta ishockeyexpert för att konstatera att Damlejonen inte håller samma nivå som världens bästa hockeylandslag Kanada just nu.

Den tre matcher långa träningsmatchserien avrundades i Åbo på söndagen och Kanada var starkare också i den. Den här gången skrevs slutsiffrorna 5–1.

– Men efter gårdagens förkrossande förlust satt insatsen bra, säger dagens enda blåvita målskytt Susanna Tapani till Yle Urheilu efteråt.

"Satte ribban vansinnigt högt"

På lördagen slutade matchen mellan länderna 8–0 till Kanada. Det var ett enormt steg bakåt efter den tämligen pigga insatsen Damlejonen stod för i matchen i Helsingforsarenan på torsdagen (som slutade 2–4).

– Efter åtta mål bakåt är det bara att konstatera att man inte vänder på läget genom att titta på video. Det handlar bara om psyket i det skedet. Kanada satte ribban vansinnigt högt och vi gick ut för att klara den i dag, analyserar i sin tur tränaren Pasi Mustonen.

Och med tanke på den inställningen kunde matchen på söndagen inte ha fått en sämre start.

– Vi tar en utvisning med för många spelare på isen, de gör 1–0 och det sätter sin prägel på resten av perioden, summerar Mustonen. Finland låg under med 0–3 efter 20 spelade minuter.

Pasi Mustonen.
Bildtext Pasi Mustonen.

– Men efter det får vi ett mål och kämpar in oss i matchen. I den sista perioden var skotten lika många i de två ändorna, men kanadensarna är vassa i sina avslut, kompar Tapani.

De tre träningsmatcherna mot Kanada var en viktig mätare för Damlejonen. Att Finland är det tredje bästa landslaget i damishockeyn just nu råder det inte värst mycket tvivel om, men steget upp till tätduon Kanada och USA är stort.

Matcherna i Helsingfors och Åbo visade också det.

– De visade vad kravinvån är just nu – vi är inte där, säger Mustonen och fortsätter:

– Visst, vi kan reta dem i enstaka matcher, det visade vi i Helsingfors. Och i en match i ett OS kan mycket hända. Men en tredjedel av vår trupp är inte ännu på den nivån som krävs för att utmana dem varje kväll. De är helt enkelt för unga.

Nyckeln för framgång i Peking: powerplay

I ärlighetens namn måste man ändå tillägga att Kanada var oerhört slarvigt i Helsingfors på torsdagen. Kanadas Erin Ambrose lyfte också fram att det handlade om den första matchen efter en lång resa och det syntes på lagets spel.

Damlejonen lyckades vända farligt flera gånger, men avsluten hittade inte förbi målvakten. I numerärt överläge var hockeydamernas spel inte på tillräckligt hög nivå heller. Det medger både Tapani och Mustonen.

– Vårt målvaktsspel är bra, vårt försvar inte riktigt så bra som det borde – men det var viktigt att få till ett mål i powerplay i dag, säger Tapani.

Susanna Tapani.
Bildtext Susanna Tapani stod för ett mål i matchserien.

– Vi måste skapa mer i powerplay. Men oavsett var det här en bra ögonöppnare med tanke på OS-uttagningarna också. Nu fick vi se vilken nivå våra spelare håller, säger Mustonen som tillägger att lägertruppen i december kommer att likna den slutliga OS-truppen klart mer än den här.

Damernas OS-turnering kör igång den 3 februari. Finland spelar enligt samma princip som i VM i samma grupp med de övriga toppnationerna USA, Kanada, ROC och Schweiz.

OS-kvalet som avgör vilka lag som gör Japan och Kina sällskap i den andra gruppen avrundas i dag. Danmark har redan säkrat sin plats i turneringen genom att kryssa mot Tyskland, Sverige möter i sin tur Frankrike i sin kvalfinal senare i kväll.