Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KyIF bäddade för skräll – men HIFK hämtade upp femmålsunderläget: "Ett ungt lag som har svårt att koncentrera sig"

Från 2021
Emma von Nandelstadh skjuter.
Bildtext Emma von Nandelstadh imponerade med sina tio mål.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Kyrkslätt IF proklamerade inför säsongen att de minsann ska utmana om FM-medaljerna den här säsongen. Hittills har laget inte levt upp till sina egna förväntningar – men mot HIFK kom det lovande laget nära.

När Ella Holopainen med en dubbelsalva i den 54:e matchminuten förde upp gästande HIFK till 23–21 var det slut på det roliga för KyIF.

Fram till det hade matchen till och med sett ut att kunna gå till värdinnorna i Kyrkslätt – men med poängen på spel i matchens sista minuter var förhandsfavoriterna väntat starka.

Egentligen var det hela andra halvlek som visade varför HIFK toppar tabellen och KyIF ligger näst sist. Med Emma von Nandelstadh i spetsen hämtade HIFK upp ett femmålsunderläge på 13 minuter.

Till slut tog kamraterna segern med 26–23.

– HIFK:s fina andra halvlek avgjorde, summerar KyIF-tränaren Birgitta Lindholm på förbundets sajt.

"Svår match"

von Nandensltadh noterades allt i allo för tio fullträffar i matchen. Om det inte varit för Suvi Erhovaara mellan stolparna i Kyrkslätt (20 räddningar) kunde målsaldot ha varit ännu mäktigare.

– En svår match för oss. Deras försvar i första halvlek orsakade problem för oss. Men vi klarade tursamt nog av att vända, säger hon.

Tränaren Nils Kühr sticker inte under stol med att insatsen inte höll måttet.

– Även om slutresultatet är det viktiga så har vi ett ungt lag som hade svårt att koncentrera sig i 60 moinuter. KyIF har i sin tur flera riktigt bra spelare. Resultatet är ändå rättvist, summerar han.

Av de två unga lagen som möttes på söndagen är det utan tvekan KyIF som har fler steg att ta. Insatsen mot ligans hittills formstarkaste lag gav ändå mersmak.

– Den första halvleken var bra, likaså inledningen på den andra, säger Lindholm.

Tallinn slog Sjundeå IF med klara siffror

HC Tallinn såg ut att utmana BK-46 på lördagen – och efter en god natts sömn i Västnyland fick laget allt att stämma mot Sjundeå IF.

Tallinn ledde med nio bollar redan i paus och marginalen var lika stor då summern löd i Sjundeåarenan. Slutresultatet: 34–25 till esterna.

– Vi gjorde ett bra jobb. Vi hade alla chanser att vinna redan i går och det är svårt med två matcher på lika många dagar, men vi hade kraften som behövdes. Vi höll oss till planen i dag, säger Tallinns tränare Bo Østergaard.

– Svår första halvlek, antagligen för att vi inte haft match på några veckor. Vi slarvade med bollen och hade slarvigt försvar, summerar i sin tur Sjundeåkollegan Marcus Sjöstedt.

Resultat

Damernas FM-serie

KyIF–HIFK 23–26 (17–12)
KyIF: Natascha Foley 6, Ella Paukku 4, Maja Sannholm 3, Emilia Karell 3, Fanny Axberg 2, Miisa Palkoranta 1, Jessi Laasio 1, Suvi Erhovaara 1, Malena Ekman 1, Ellen Sampakoski 1
HIFK: Emma von Nandelstadh 10, Petra Gostowski 6, Ella Holopainen 4, Kira Härkönen 3, Isabel Larsson 2, Kathlen Ax 1

Herrarnas FM-liga

SIF–HC Tallinn 25–34 (12–21)
SIF: Anton Luuppala 6, Filip Churlevski 6, Vincent Voutilainen 3, Gustav Svanbäck 3, Niki Tuominen 2, Christoffer Modig 2, Niklas Sillman 1, Benjamin Peitsaro 1, Joonas Ahola 1
HC Tallinn: Kaspar Lees 9, Uladzislau Barylau 6, Dmytro Turchenko 5, Oleksii Shcherbak 4, Jürgen Rooba 4, Marek Karu 3, Ihor Skyba 2, Kalev Kütt 1

Diskussion om artikeln