Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästerlig insats av uträknad Hamilton – tog otippad seger i Brasilien, Bottas trea: "Karriärens svåraste helg"

Från 2021
Lewis Hamilton poserar med den brasilianska flaggan.
Bildtext Lewis Hamilton älskar Brasilien, och har ännu mer orsak att göra det efter dagens race.
Bild: Lehtikuva

Start från ruta tio – och rivalen i ledning efter den första kurvan. Allt talade emot Lewis Hamilton på Interlagos, men ändå var det den regerande mästaren som klättrade högst upp på pallen.

Det är få förare som kan göra det Lewis Hamilton gör med en F1-bil. I Brasiliens grand prix visade britten än en gång varför han skriver om rekordböckerna i serien på regelbunden basis.

Precis allt talade emot Hamilton.

Han tvingades starta längst bak i sprinttävlingen på grund av en för stor DRS-lucka i bakvingen. Han petades ner fem pinnhål på grund av motorbyte.

Starten, där Valtteri Bottas kunde ha gett flankstöd från pole position, gick åt skogen då både Max Verstappen och Sergio Perez flög förbi finländaren.

Men ändå korsade Hamilton mållinjen som etta i São Paolo.

– Yes! Kom igen killar, fantastiskt jobbat, nu ökar vi, utbrast en uppenbart lättad Hamilton i stallets radio.

Drama då han skulle köra om Verstappen

Hamilton plockade själv placering efter placering efter den ur Bottas perspektiv dåliga starten. Inte ens Ferrari-bilarna kunde bjuda på något som helst motstånd då Hamilton såg ut att flyga fram på banan.

Tack vare ett besök av säkerhetsbilen och en stallorder tog han snabbt rygg på Red Bull-bilarna. Perez var chanslös. Kampen mot Verstappen blev utdragen och dramatisk.

Red Bull plockade först in Verstappen först av alla för det andra depåstoppet. Mercedes reagerade direkt – trots att förarna protesterade.

Det första omkörningsförsöket höll på att resultera i en krock då Verstappen försvarade sin position oerhört aggressivt. Då Hamilton en andra gång hade tvingat Verstappen att ta en defensiv linje i den första kurvan och således kommit in på den andra DRS-sträckan rakt bakom honom var båda förarna försiktigare.

Men det tredje omkörningsförsöket lyckades. Den gången kunde inte ens ett extra linjebyte, som resulterade i en varning, rädda Verstappen.

Fansen tokjublade

Hamilton kom i mål som etta, Verstappen slutade tvåa och Valtteri Bottas – som hade alldeles otrolig tur då en virtuell säkerhetsbil gav honom ett gratis depåstopp – slutade trea.

– För en gångs skull, log Bottas i tv-intervjun efteråt.

– Starten var dålig av mig och jag är besviken på hela det första varvet. Men jag gjorde mitt bästa. Det glädjer mig ändå att vi tog mer poäng än Red Bull. Och vilken körning av Lewis, fortsätter han.

Den analysen var han inte ensam om. Framför allt fansen firade vilt då Hamilton kom i mål – inte minst på grund av Hamiltons uttalade kärlek till den brasilianske legendaren Ayrton Senna.

Och helt som Senna gjorde efter sin mäktiga seger på samma bana år 1991 stannade också Hamilton bilen för att ta emot en brasiliansk flagga av en funktionär. Och jublet blev bara mer högljutt.

Lewis Hamilton firar med den brasilianska flaggan.
Bildtext "Obrigado Brasil", sa Hamilton och bemöttes av ännu mer jubel.
Bild: Lehtikuva

– Nu vet jag hur det kändes för dig att tävla här 2007, säger Hamilton till Felipe Massa som gjorde tv-intervjun och hänvisar till det lopp där Kimi Räikkönen (tolva i dagens tävling) säkrade VM-titeln tack vare att hemmafavoriten gav utrymme på banan.

– Jag är så otroligt tacksam för allt stöd. Vilket lopp. Teamet gjorde ett grymt jobb, Valtteri gjorde ett grymt jobb. Det här var F1-karriärens svåraste helg, summerar en uppenbart tagen Hamilton.

Tack vare segern knappade Hamilton in på Verstappens försprång i förar-VM också. Skillnaden mellan förarna då tre tävlingar återstår är 14 poäng.

Diskussion om artikeln