Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sami Vatanen var veckans Lejonkung – här är listan på de finländska spelarna som förbättrade sina chanser att få spela OS och VM

Närbild på Sami Vatanen som håller i klubban under match
Bildtext Sami Vatanen var tillbaka i landslaget efter en lång paus, och var Lejonens bästa spelare i veckans EHT-turnering.

Lejonens supersäsong med både OS och hemma-VM är öppnad, och det är läge att sammanfatta Helsingforsturneringen. Vilka finländska spelare förbättrade mest sina chanser att få spela för Jukka Jalonens landslag i de kommande storturneringarna? Här är toppen på den listan.

1. Sami Vatanen

Genève-Servette, 3 matcher, 0+4, plusminus 0

Hela Helsingforsturneringens bästa back och Lejonens främsta spelare. Uppenbarligen inte tillräckligt bra för att just nu få en stor roll i NHL, men för bra för EHT-sammanhang. Elegant passningsspelare, rörlig, kreativ, skicklig, sevärd.

Helt given i ett VM-lag om han vill, men tipset är att Vatanen också finns med i Jukka Jalonens OS-trupp, bara tre högerfattade finländska backar har spelat i NHL i höst. Det här var i alla fall ett suveränt arbetsprov, de svenska målen i numerärt underläge som gjorde att Finland missade turneringssegern hade Vatanen ingen del i.

2. Valtteri Filppula

Genève-Servette, 3 matcher, 2+0, plusminus +1

Målskytt i sina två första matcher i Lejontröjan när han var tillbaka i landslaget efter en paus på fyra och ett halvt år. Visade med eftertryck att han ännu är en klasspelare, om någon börjat tveka.

Närbild på Valtteri Filppula som håller i sin klubba under match.
Bildtext Veteranen Valtteri Filppula visade klass i veckan.

Att Filppula platsar i en VM-trupp är klart, men en intressant fråga är hur det blir med OS. Skulle Jalonen ha tagit ut en 37-årig veteran till novemberlandskamper utan att ha Peking i baktanke? Filppula har spelat två storturneringar med Jalonen som tränare, OS 2010 och VM 2012 och resultatet var då utmärkt, med 7+6 på totalt 16 matcher.

3. Jere Innala

HIFK, 3 matcher, 1+1, plusminus +2

Yttern har de senaste åren dragit fördel av att få spela med briljanta centrar (Petri Kontiola i HPK, Eetu Koivistoinen i HIFK) och i landslaget fortsatte trenden då han parades ihop med Valtteri Filppula.

Resultatet blev strålande. Innala flyger fram just nu, och hans matchvinnare mot Tjeckien var veckans främsta individuella prestation. Spelar hemma-VM för Lejonen i vår om han inte är alltför sliten efter ett slutspel där HIFK gått långt (ett fullt möjligt scenario).

4. Jussi Olkinuora

Metallurg Magnitogorsk, 2 matcher, 1,5 insläppta per match

Inte sedan Mikko Koskinens glansdagar i SKA för 4-5 år sedan har det varit lika klart vem som är den bästa finländska målvakten som håller till i Europa. Magnifik mot Ryssland i torsdags, och släppte bara in mål i numerära underlägen mot Sverige i sista matchen, då Tre Kronor-spelare dessutom tilläts husera fritt i hans målområde.

En finländsk och en svensk spelare rundar Jussi Olkinuoras mål.
Bildtext Jussi Olkinuora släppte endast in mål i numerära underlägen.

Känns efter silverbravaderna i Riga i våras som huvudfavorit till att vara Lejonens förstamålvakt i hemma-VM, och en OS-resa blir aktuell genast om Jalonen av någon anledning bestämmer sig för att inte ta ut tre NHL-målvakter.

5. Toni Rajala

EHC Biel/Bienne, 3 matcher, 1+0, plusminus +1

Viktig när Finland tog VM-guld 2019, och efter att inte ha spelat landskamper förra säsongen var Rajala nu tillbaka i Lejontröjan och gjorde väl ifrån sig i comebacken. Har en mäktig bössa som han plockade fram när Finland tog ledningen i matchen mot Tjeckien, den kanonen var turneringens blåvita skott.

Kapten som snittar över en poäng per match i sitt klubblag i Schweiz. Har Jukka Jalonens förtroende och tammerforsaren tog sig lite närmare drömmen att få spela VM i hemstaden genom att göra en bra turnering i Helsingfors.

6. Niko Ojamäki

Vitjaz Podolsk, 3 matcher, 1+0, plusminus +1

Formstark spelare som osar av självförtroende och gjorde en mängd fina byten under tre jämnstarka insatser. Blev bara målskytt i en av matcherna, men nosade upp tillräckligt med fina chanser för att med bättre tur ha gjort betydligt fler.

En svensk och en finländsk spelare i närkamp.
Bildtext Niko Ojamäki är en spelare i högform.

Bästa målskytt i KHL den här säsongen, köps troligen bort från Vitjaz. Hålls han frisk och den finländska NHL-invasionen i maj blir rimlig är Ojamäki en VM-spelare också i vår, hans aktier sjönk definitivt inte under hemmaturneringen.

7. Miro Aaltonen

Vitjaz Podolsk, 3 matcher, 1+4, plusminus 0

Blev till slut Finlands bästa poängplockare i turneringen, och måste ha förbättrat sina chanser att få spela VM. Lite ojämn. Var helt strålande mot Ryssland, odisciplinerad och aningen misslyckad mot Tjeckien och något mitt emellan mot Sverige.

Har också tidigare gjort bra EHT-turneringar men bara fått göra ett VM, 2017, då rollen i Lauri Marjamäkis lag dessutom blev liten. Den kommande våren kan det äntligen räcka hela vägen i Lejonen för Aaltonen, starten var i alla fall fin.