Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Relationen nära bottennivå – men både Kina och USA skulle dra nytta av att tona ner spänningarna" – vi listar de fem viktigaste frågorna inför toppmötet mellan presidenterna Joe Biden och Xi Jinping

Från 2021
Uppdaterad 15.11.2021 14:18.
Amerikanska kinaexperten: "Just nu är förhållandena en bluff" - Spela upp på Arenan

Utgångspunkten är svår inför måndagens virtuella toppmöte mellan USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.

USA och Kina har varit inne i ett handelskrig som började redan under USA:s ex-president Donald Trump och som inte har visat tecken på att avta efter att Joe Biden tog över i Vita huset.

Men listan på smärtpunkter i relationen mellan de två stormakterna är betydligt längre än så.

Joe Biden har kritiserat sin kinesiske motpart Xi Jinping bland annat för Kinas behandling av etniska minoriteter, landets bristande samarbetsvilja i försöken att nå klarhet gällande coronapandemins ursprung och de kinesiska påtryckningarna mot Taiwan. 

En liten ljusglimt i relationerna uppnåddes förra veckan, då det internationella klimatmötet i Glasgow var inne på slutrakan. 

USA och Kina – världens två största utsläppsländer – överraskade då med ett gemensamt löfte om att samarbeta för att tygla klimatförändringen.

Joe Biden och Xi Jinping har träffats flera gånger innan Biden blev president och har varit i telefonkontakt ett antal gånger sedan Biden tillträdde, men måndagens virtuella toppmöte är det första av sitt slag mellan ledarna.

Vita huset har tonat ner förväntningarna inför mötet, men det kan ändå visa sig vara viktigt, säger journalisten och Kinaexperten Phelim Kine på nättidningen Politico till Yle.

1. Varför möts Biden och Xi nu?

– Kina och USA måste försöka hitta en gemensam melodi kring vissa stora frågor, som handelspolitiken, klimatet och försvarspolitiken. Man söker lösningar genom ett möte på den högsta diplomatiska nivån.

2. Hur ansträngd är relationen mellan USA och Kina för tillfället?

– Relationen har nått en bottennivå. De två länderna kommunicerar knappt med varandra och många viktiga frågor stampar på stället. Det ligger ändå i bägge ländernas intresse att åtminstone försöka minska på spänningarna. Vita huset har velat tona ner förväntningarna, men det kan finnas små framsteg att hämta, till exempel inom handelspolitiken.

Journalisten och Kinaexperten Phelim Kine på nättidningen Politico.
Bildtext Phelim Kine är journalist på tidningen Politico, med Kina som sitt specialområde.
Bild: Hans-Peter Dhuy/YLE

3. Vilka är de svåraste smärtpunkterna?

– Det pågår ett handelskrig mellan USA och Kina. Försöken att trappa ner spänningarna har misslyckats. Det kunde gynna båda parterna om USA till exempel kunde lätta på handelstullarna och erkänna att de drabbar de egna medborgarna mer än de kinesiska konsumenterna.

– I gengäld kunde Kina lova att köpa upp en större mängd amerikanska varor.

4. Kina äger över tusen miljarder dollar av USA:s statsskuld. Hur stort bekymmer är det här för Joe Biden?

– Det har framför allt en symbolisk betydelse. Vissa politiska grupper anser att Kina håller USA som ekonomisk gisslan, men det är inte så okomplicerat. Den ekonomiska relationen länderna emellan är mångfacetterad. Den skapar både förpliktelser och fördelar för bägge länderna. 

5. Är Biden och Xi redo för ett uppriktigt samarbete?

– Det tror jag. Det finns en relation mellan ledarna, de känner varandra väl sedan flera decennier. Båda två skulle dra nytta av att tona ner spänningarna och den negativa retoriken.